Днес е Европейският ден без автомобили

Европейският ден без автомобили се провежда ежегодно на 22 септември. България ще се включи за седми път в Седмицата на мобилността, като водещата тема за тази година е „Да подобрим градския климат". Европейската седмица на мобилността се организира от Европейската комисия с цел да се насърчи поведение на хората и действия на институциите, които да са в съответствие с принципите на устойчивото развитие и по-специално, да са насочени към намаляване на замърсяването на градската среда от транспорта, към подобряване на качеството на живот на европейските граждани. 

С тази инициатива Европейската комисия се стреми да повиши информираността на населението за въздействието на транспорта върху околната среда и възможните екологосъобразни модели на поведение, които то може да избере, да му се предоставят възможности да използва по-устойчиви начини на транспорт. Много важен аспект на седмицата е хората да могат да преоткрият своето населено място, историческо и културно наследство в една по-здравословна и по-приятна заобикаляща среда.

Кампанията "Европейски ден без автомобили" цели намаляване на шума е вредните емисии на газове във въздуха, както и подобряване на качеството на живота в големите градове. Идеята за провеждане на такъв Ден произлиза от Франция и се осъществява за първи път през 1998 г. Това е международна кампания, по време на която централните зони в много градове на Европа се затварят за автомобилно движение.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини