Бивш данъчен е задържан заради изтеглените "в сакове и чували" 60 млн. лв. от "Хемус"

Бивш служител на данъчните е бил задържан при акция на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) в София. По неофициална информация на Свободна Европа той е бил разпознат и посочен от няколко свидетели като получател на големите суми, теглени в брой от сметките на строителни фирми, които са получавали авансови плащания за строежа на магистрала "Хемус".

В началото на месеца МВР обяви, че десетки милиони лева са били усвоени от "кухи фирми", след като са били платени за строежа на магистрала "Хемус". Тогава от министерството уточниха, че само за изграждането на лот 5 от съоръжението по този начин "в сакове и чували" са били изтеглени и усвоени в брой 60 млн. лв., с което е нанесена щета на бюджета за поне 20 млн. лв.

Задържаният във вторник мъж е брат на служител от компанията "Грома холд", която е сред фирмите, получили най-големи преводи от държавата във връзка с все още недовършеното изграждане на "Хемус".

Разследването на МВР се занимава с авансовите плащания, направени от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) към "Автомагистрали" по два договора за строежа на "Хемус", сключени по т.нар. процедура "ин хаус" – директно възлагане на държавна фирма без обявяване на обществена поръчка.

По закон тези договори не позволяват наемане на частни подизпълнители, но Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) вече неведнъж обяви, че всъщност "Автомагистрали" е наемало техника заедно с персонал от частни фирми.

Службите твърдят, че именно при сключването на допълнителни договори между държавната фирма за доставка на строителни материали и наем на техника от частни компании е реализирана схема с "кухи фирми", до които са стигали огромни суми, въпреки че не е извършена реална строителна дейност.

Източник: Свободна Европа

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ха
    ХАНКО БРАТ
    4 0
    12:49, 7 дек 2021
    Така се пълнят чекмеджета и това е една от причините да умират толкова хора по пътищата.
  • 2
    Те
    Теко
    2 0
    13:05, 7 дек 2021
    Двамата с брат му на дръвника
  • 3
    Им
    Име...
    2 0
    16:43, 7 дек 2021
    Някой да знае имената на банката/те които имат 60 мил. лв. в наличност? Ако някой знае моля напишете имената им и в кои градове се намират. Аз за един приятел питам.
Последни новини