Спецпрокуратурата образува досъдебно производство за корупционно престъпление в община Варна

Специализираната прокуратура образува досъдебно производство за корупционно престъпление в община Варна. От държавното обвинение информират, че вчера са получили материалите от проверка на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, образувана по сигнал относно процедура по избор на изпълнител на обществена поръчка на община Варна за купуване на 60 електрически автобуса и 60 зарядни устройства за тях на обща стойност 85 млн. лева.

Преписката е била разпределена на случаен принцип на прокурор от Специализираната прокуратура. Извършеният анализ на седемте тома материали води до заключението за съдържащи се в тях достатъчно данни за извършено умишлено престъпление от общ характер, информират от прокуратурата.

Още вчера с постановление на наблюдаващия прокурор е образувано досъдебно производство - за това, че през периода от 25 октомври 2019 г. до 21 юли т.г. длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение в община Варна с цел да набави за себе си и за другиго облага, е нарушило служебните си задължения и е превишило властта си във връзка с възлагането и изпълнението на Проект "Екологично чист транспорт за Варна", финансиран по договор за безвъзмездна финансова помощ на Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.".

От спецпрокуратурата информират, че те поемат случая, защото са компетентни да разследват кметовете и заместник-кметовете на общини.

Разследването е възложено на следовател от отдел "Следствен" при Специализираната прокуратура. Дадени са указания за извършване на конкретни действия по разследването.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини