И въпреки всичко – в България!

Изображение 1 от 3

    Гюнай Сали – трети в листата на ГЕРБ

    И въпреки всичко – в България!

    Биткаджията от Джебел

    Какъвто бой съм ял тогава – няма да го забравя цял живот, казва Гюнай Сали, връщайки се в не толкова далечното минало. Годината е 1989 г., мястото – Джебел, а самият Гюнай е съвсем млад. Присъединява се към мирния протест на съгражданите си. Повечето са възрастни хора, които скандират „Искаме си имената!“. Милиционерите срещу тях са от вътрешността на страната. В един моментпо команда се врязват в протеста… И други подобни „скъпи“ спомени пази днешният началник на общинска земеделска служба. През 1984 г. постъпва в джебелската гимназия, но скоро учениците от околните села са изпратени по домовете си за два месеца. В пансиона им се настаняват военни и милиция, защото е започналапринудителната смяна на имената. Цивилни ченгета бдят за порядъка. Имай само късмета да наречеш някого с рожденото му име… Много пъти си е плащал прескъпо за подобни „провинения“.

    Скоро, след като го пребили на протеста, започва изселването на турците от България. А Гюнай имал огромно желание да учи. Още докато карал основно образование в родното си село Подвръхсе явявал успешно на олимпиади по математика. Бил добър организатор и съучениците му го слушали. По това време вече се е уволнил от казармата и иска да продължи образованието си, но семейството не знае ще замине или не. Очевидно не е време за кандидат-студентски изпити. В крайна сметка остават тук и Гюнай започва работа – първо като сервитьор, после завърта собствен бизнес. Кризата, предизвикана от правителството на Жан Виденов през 1996 г. успява в това, в което Тодор Живков не е успял – прогонва го в чужбина. Десет години живее като гурбетчия в Белгия, прибира се за по няколко месеца, а съпругата му Зехра отглежда синовете им у дома.

    През 2007 г. Гюнай се завръща в България със самочувствието на успешен човек, изкарал парите си с честен и упорит труд. Има амбицията да започне нов бизнес на родна почва. И тогава се сблъсква с новата реалност. Макар и турчин, за местната власт на ДПС той е втора ръка човек. Не може да си купи парцел от Общината – раздават се задкулисно само на свои хора. Научава, че ако не си от тесния кръг „свои хора“, за теб няма ни права, ни свободи. Но той не е човек, който лесно преглъща несправедливостта. И взима две решения, които променят оттук-нататък живота му.

    Първото е, че след толкова години се завръща към отдавнашната си мечта – да продължи учението. Завършва аграрна икономика като бакалавъри магистратура по мениджмънт на човешки ресурси.

    Второто е, че чува да се говори от уста на уста, под сурдинка, за една нова партия ГЕРБ, която има амбицията да се противопостави на ДПС на местна почва. Решава да се включи в създаването на общинската структура на ГЕРБ в Джебел. Много хора искаха, малко се осмеляваха, спомня си Гюнай. Трябват им десет души, за да се регистрират, а се събират девет. Тогава на помощ идва вярната съпруга Зехра, която става необходимият десети човек.

    В момента Гюнай е организационен секретар на ГЕРБ-Джебел. Земен човек е, реалист. Продължава да живее в родния си край, да служи на истината и да се бори за една по-справедлива България.

    Какво каза г-н Сали при откриването на кампанията на ГЕРБ-Кърджали за 47-то Народно събрание  можете да видите тук.

    https://www.youtube.com/shorts/nwtEX-y--wE

    Ако искате да гласувате за Гюнай Сали, можете да го направите като отбележите листата на ГЕРБ с номер 32 в бюлетината и с преференция 103

    Купуването и продаването на гласове е престъпление!

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Последни новини