България смаза Черна гора, Ейре не ни остави почти никакъв шанс за Световното

България разби с 4:1 Черна гора на стадион "Васил Левски" в световната квалификация между двата тима от група 8. Отборът ни запази минимални шансове за класиране на Световното, но радостта на нашите бе помрачена от отборът на Ейре.

Ирландците победиха с 2:1 Кипър като гост и направиха шансовете на нашия национален отбор за класиране на Мондиал 2010 нищожни.

Попаденията за "трикольорите" отбелязаха Радостин Кишишев (45), Димитър Телкийски (49), Димитър Бербатов (84) и Валери Домовчийски (90). Стеван Йоветич откри в 9-ата минута след топовен удар oт над 23 метра, като прати топката в горния десен ъгъл на Димитър Иванков, който нямаше никаква вина.

По този начин отборът на Станимир Стоилов събра актив от 11 точки след седем мача, а успехът бе втори за нашите в квалификациите. Така представителният тим на България заминава със самочувствие за гостуването в Торино срещу световния първенец Италия, където е изключително важно да не загубим.

Най-добрият ни футболист Димитър Бербатов запуши устите на критиците, че не се раздавал за първия отбор на страната, след като подаде за три и сам реализира четвъртия гол от дузпа, свирена за нарушение срещу него.

Бербо се развихри след почивката, когато България надигра категорично своя противник, докато през първата част само добрите изяви на Димитър Иванков оставиха тима ни в срещата. Стражът на Бурсаспор спаси на три-четири пъти вратата си при резултат 0:1, което се оказа решаващо. Юношата на Левски се представи на ниво и през второто полувреме, в което при 2:1 за България парира удар на Мирко Вучинич останал сам срещу него под ъгъл.

Пред около 12 000 зрители на Националния стадион срещата започна с минута мълчание в чест на загиналите в трагедията в Охридското езеро българи. Нашите момчета излязоха с черни ленти на ръката като знак на съпричастност с близките на загиналите.

Началото на двубоя стъписа българите, след като Йоветич откри със страхотен удар, който даде самочувствие на противника и той си правеше каквото иска в атака, докато Кирил Котев и Кишишев не се представиха на ниво през първите минути в отбрана.

На няколко отлични спасявания на Иванков, гостуващият вратар Полексич отговори със спасявания на Бербатов и Манолев, докато Янков на два пъти бе близо до целта, но стреля в аут. Така се стигна до последните секунди на първата част, където Кишишев изравни и върна ентусиазма по трибуните и в редиците на националите. Това бе неговото първо попадение за представителния тим, където той дебютира през 1996 година.

На полувремето Мъри Стоилов замени слабия Кирил Котев с Димитър Телкийски, а Станислав Ангелов бе върнат в центъра на защитата да си партнира с Илиян Стоянов. Именно Мечо даде преднина на "трикольорите", след като отблизо бе точен след страхотен пробив по лявото крило на Бербатов в 49-ата минута.

Последва отменен гол на Бербо с глава заради засада, преди да се стигне до 84-ата минута, когато деветката на Манчестър Юнайтед бе изведен от Станислав Манолев и съборен от стража на гостите в наказателното поле на противника. Потърпевшият застана зад бялата точка и не сгреши вкарвайки първия си гол за националния тим от 54 седмици, първи в тези квалификации и общо 42-и за "А" отбора ни. По този начин му трябват пет попадения, за да се изравни с рекордьора Христо Бонев.

Последните секунди на мача след нова добра асистенция на бившия играч на ЦСКА, Тотнъм и Байер Леверкузен Валери Домовчийски направи 4:1.

Така се стигна до третата загуба на Черна гора в квалификациите от седем мача, а отборът на Зоран Филипович остана с четири точки и без победа в групата.

Целият щаб и отбор на България посвети победата на загиналите българи при трагедията в Охридското езеро, като всичките ръководители и футболни звезди изказаха съболезнованията на близките им.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини