Корабът край Камен бряг се е наклонил и е с пробойни

    Заседналият край Камен бряг товарен кораб леко се е наклонил през нощта, съобщава bTV.

    Вчера пропадна планът за разтоварването на плавателния съд. На място трябваше да дойде плаващ кран, който да разтовари част от съдържанието, а кораба да бъде изтеглен до най-близкото пристанище.

    Следващите действия зависят от собственика на кораба, защото той трябва да финансира и организира операцията по изтеглянето.

    Опасенията са, че товарът - 3000 тона азотни торове, може да доведе до замърсяване на акваторията на Черно море.

    Властите уверяват, че няма опасност. Екоактивисти от "Да запазим Корал" обаче алармират, че ако корабът се разбие от идващите неблагоприятни ветрове и товарът му попадне във водата, най-вероятно ще се стигне до екологична катастрофа с непредсказуеми последствия и обхват.

    Те посочват, че ако уреята, превозвана на кораба, попадне в морето, в подобна концентрация ще предизвика бурен цъфтеж на фитопланктона Pseudo-nitzschia, което продуцира като реакция токсин, който е изключително опасен за морските обитатели и птици. Когато пък се натрупа в тях, може да доведе и до опасност за човешкия живот при консумация на риба или други морски обитатели, които вече съдържат токсина.

    По тази причина екоактивистите настояват за незабавно започване на спасителните действия по изваждането и преместването на товара.

    Освен това те показват снимки от 22 септември, на които се вижда, че корабът има няколко пробойни, от които има разлив. Не е ясно какво изтича, но от "Да запазим Корал" предполагат, че това е именно товарът на кораба.

    Източник: news.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ми
      Мичмана
      2 0
      21:50, 26 сеп 2021
      Кораба символизира и досущ прилича на управлението на Румен Радев!
    Последни новини