Провалът на АЕЦ "Белене" ще зашлеви политически и финансово България

Блокирането или предоговарянето на подписаните договори за изграждането на АЕЦ "Белене" ще имат сериозни финансови и политически последици за България.

Тази позиция изрази в интервю за Национална радиоверига Фокус бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" Йордан Костадинов.

Той е категоричен, че ако томва се случи първо трябва да се изплатят неустойки съгласно сключения договор от порядъка на 800 милиона до едни милиард евро.

Това няма да бъде предмет на български съда, ще стане в Париж, поясни Костадинов и допълни, че там вече "Атомремонтстрой” е сключил договори със Сименс и с АРЕВА.

Дадени са аванси, работи се вече по съоръженията. Тези фирми винаги могат да докажат, че имат готово оборудване за милиард, поясни бившият ръководител на АЕЦ „Козлодуй”.

„Политическият ефект също ще е сериозен”, отбеляза Йордан Костадинов. В политически аспект той препоръча: „Не трябва да се опитваме да разделяме трите договора, които руският премиер Владимир Путин подписа в България в един ден, при посещението си у нас миналата година”.

Бившият директор на атомната ни електроцентрала Йордан Костадинов смята, че в енергетиката у нас има много политика, няма свободен енергиен пазар и свободно ценообразуване. Костадинов допълни, че и самата електропреносна мрежа трябва да се промени. Йордан Костадинов е убеден, че България се нуждае от сериозен дебат и анализ за развитието на енергетиката.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини