Бомба за €58 млн. в новите лични карти

Скандално висока неустойка от най-малко 58 млн. евро трябва да плати българското МВР, ако се опита да развали договора за изработката на новите документи за самоличност, защитени с чип. Това става ясно от засекретения договор с изпълнителя "Сименс", съобщиха източници на "Стандарт".
"Общият размер на отговорността на всяка от страните по договора се ограничава до 50 на сто от общата стойност", гласи скандалният текст, съобщава вестникът. Това обаче е минималната неустойка, ако няма умишлени действия или груба небрежност от страна на МВР. В същото време "Сименс" може да търси още по-голямо обезщетение, ако докаже, че те надхвърлят прага от 58 млн. евро.
Именно заради тази неустойка вътрешният министър Цветан Цветанов заяви преди седмица, че е насаден на пачи яйца с конкурса за новите лични карти. Той няма как да реши спора без намесата на съда, защото ще трябва да плаща като поп за прегрешенията на бившето ръководство на МВР начело с Михаил Миков. Той обаче очевидно е подведен от собствения си зам.-министър Калин Славов, който на практика движи процедурата по търга.
Славов заедно с друга скандална фигура - Азер Меликов, съветник на експремиера Сергей Станишев, са хората, които променят условията на заданието по време на търга. Първо на 14 ноември 2008 г. отпада условието за шифрирано криптиране. Мястото на точка от 1.2.1.2 от техническото задание остава празно. След това на 12 януари Славов прави нови поправки, като на практика изменя критериите за оценка на кандидатите. В тях оценката за следгаранционния сервиз носи вече 30 точки, докато опитът в предишни процедури - едва 10 при личните карти и 5 при международните паспорти.
 
На практика "Сименс" няма никакъв опит за производството на документи за самоличност. Според адвоката на друг участник в търга "Саджем секюрите" Диана Деевска "Сименс" ЕООД, която е дъщерна на австрийския клон на "Сименс АГ", не е изпълнил нито един проект на паспорт с вграден електронен носител на информация. Като подизпълнители са посочени "Сименс Ай Ти солюшънс енд сървисиз", който е изпълнил 2 проекта - в Чехия и Италия, а другият подизпълнител "Сименс Словакия" е правил личните карти единствено в Словакия. На този фон и "Саджем", и "Бундесдрукерай" са гиганти, изработили личните карти в десетки страни в Европа и света.
Френската фирма например е работила за американското ФБР и е доставила собствената си патентована система за разпознаване на лица. Това обаче също не е достатъчно, за да осигури спечелването на конкурса. Затова "Саджем" и "Бундесдрукерай" са отстранени от процедурата, като в късата листа продължават само "Сименс" и гръцката "Принтек".

Решението е взето преди 11 февруари, когато МВР уведомява двете фирми, че са поканени за преговори. На 27 февруари, макар да са декласирани, останалите кандидати получават писма да удължат банковите си гаранции.
"Нека Сергей Станишев, Петко Сертов, Калин Славов и Азер Меликов да обяснят как цената скочи от 30 на 116 млн. евро за 2 години от 2007 г. досега. Тези хора извършиха престъпление и трябва да бъдат дадени на прокурор," коментира  Живко Желев, собственик на "Кейт", българския доставчик на германците от "Бундесдрукерай".

Още по-скандално е, че шеф на комисията от 19 членове е Валентин Панчев, директор на отдел "Доставки" в МВР. Същият бе уволнен преди 2 седмици заради друга афера във вътрешното ведомство. Панчев уредил покупката на цветни принтери за служителите по 1400 лв. бройката. За тях МВР трябва да плати 2,8 млн. лева.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини