Райконен спечели първата победа за „Ферари“ през сезона

Световният шампион за 2007 г. Кими Райконен триумфира в Гран при на Белгия във Формула 1 и спечели първата победа за „Ферари“ през този сезон. Финландецът записа четвъртия си успех на пистата „Спа“ в последните пет години.

Изключително силно състезание направи завършилият втори Джанкарло Фисикела. Пилотът на „Форс Индия“ потегли от полпозишън и донесе първите точки за своя отбор след 30 състезания в световния шампионат, като дори можеше да се бори за победата.

Трети се нареди Себастиан Фетел, с което стопи част от преднината на Дженсън Бътън и „Браун ГП“ във временното класиране при пилотите и конструкторите.

Фисикела стартира отлично и запази първата си позиция. Райконен потегли от шесто място и въпреки излизането си от пистата в първия завой след него вече беше трети. Финландецът с лекота изпревари и втория Роберт Кубица преди влизането в завоя „Малмеди“.

На това място по-назад в колоната стана масова катастрофа, в която отпаднаха Бътън, Люис Хамилтън, Ромен Грожан и Хайме Алгерсуари. Заради инцидента на пистата излезе кола за сигурност, която престоя до началото на четвъртата обиколка.

Намаляването на разликата между Фисикела и Райконен позволи на финландеца да атакува първата позиция и благодарение на своята система КЕРС с лекота изпревари пилота на „Форс Индия“ веднага след изкачването на завоя „Червената вода“.

Стратегията на двамата беше идентична и те направиха едновременно двете си спирания в бокса. Това сведе битката между тях да бъде решена от механиците, но отличната работа на екипите не позволи промяна в подреждането.

През цялото състезание Фисикела поддържаше темпото на Райконен и нито за момент не го остави да се отдели от него на повече от 2.5 сек., като след вторите спирания разликата между тях не премина границата от 1 сек.

„Знаех, че трябва да изпреваря Джанкарло веднага след колата за сигурност, защото той беше по-бърз от мен, а стратегиите ни бяха много близки. С помощта на КЕРС той нямаше никакъв шанс и успях да го направя“, обясни Райконен.

„Мисля, че можех да спечеля, каза Фисикела. Бях по-бърз от Кими и много съжалявам за колата на сигурността. Второто място е чудесен резултат за нас – искахме една точка, а спечелихме осем“, добави 36-годишният италианец.

Фетел потегли осми и преди второто спиране в бокса се движеше на четвърта позиция след Кубица. С по-късен стоп германецът изпревари пилота на „БМВ Заубер“ и се класира на най-предна позиция от първите четирима във временното класиране при пилотите.

Победителят от Гран при на Европа Рубенс Барикело завърши седми, въпреки че в последните две обиколки двигателят му изхвърляше масло. Другият претендент за титлата Марк Уебър класира своя „Ред бул“ девети и остана извън зоната на точките.

Двукратният световен шампион Фернандо Алонсо не успя да завърши отново заради проблеми с гумите на своя болид. Испанецът заложи на стратегия с едно спиране в бокса, но при него механиците трудно свалиха предното ляво колело. За разлика от Гран при на Унгария, тук екипът на „Рено“ нямаше вина.

Аеродинамичния капак на колелото пострада при контакт между Алонсо и Адриан Сутил в суматохата на първия завой в състезанието. След връщането си на пистата пилотът беше повикан от екипа да се прибере отново в бокса, което сложи край на участието му в Гран при на Белгия.

Източник: tvoeto.info

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини