11% от безработните в Хасковска област са младежи

Близо 11 % от безработните, регистрирани в бюрата по труда в региона на Хасково през месец юли са младежи до 29-годишна възраст.

Данните от месечния бюлетин за нивото на безработица в областта на Регионалната служба по заетостта показват, че броят на безработните младежи се увеличава с 31 спрямо предходния месец. През юни са били регистрирани 565 души без работа във възрастовата категория под 30 години.

Към края на юли безработните с регистрация в област Хасково са 5 509. В сравнение със същия месец на 2000-та година регистрираните безработни са с 3 460 по-малко..

С най-ниско равнище на безработица са общините Димитровград – 4,1% и Хасково – 4,3%, а с най-високо – община Ивайловград – 12,7%.

Област Хасково се нарежда на 12-та позиция по показателя равнище на безработица сред 28-те области в страната.

Традиционно остава висок и през изминалия месец процентът на хората без работа, които са на възраст над 55 години- 2319 души, което съставлява 42,1% от общия брой на регистрираните като безработни в региона през изтеклия месец.

Висок остава и процентът на висшистите, които са без работа.

649 души с висше образование са в редиците на безработните. Като количествен дял от общото число те са 11,8%. Броят им спрямо предходния месец се увеличава с 5 лица.

Безработните лица със средно образование, в т.ч. със средно професионално образование съставляват 40,3% от цялата разглеждана съвкупност и са 2 219. Спрямо предходния месец техният брой намалява.

Траен и сравнително висок остава и процентът на безработните в региона, които продължително време не ходят на работа. Регистрациите им в Бюрата по труда са от над 1 година.

Трайно без работа са 904 души, които съставляват 16,4% от всички регистрирани безработни. Спрямо предходния месец броят им се увеличава с още 31 лица.

Ниската степен на образование и квалификация предопределят продължителността на престой на лицата с основно и по-ниско образование на пазара на труда, коментират експертите.

Като една от мерките за осигуряване на работна ръка, на 9-ти септември от Бюрото по труда в Хасково организират трудова борса по проект „Готови за работа“. Борсата ще се проведе пред централния вход на сградата на ДБТ, пред „Комплекс 21 век“.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Бю
    Бюро по труда
    5 -8
    11:35, 25 авг 2021
    649 души с висше образнование са в редиците на безработните.Да им се намерят служби на сянка.
    • Ив
      Иван
      9 -1
      15:01, 25 авг 2021
      Пръскай (най - малко 4 години) пари по учебници, ръководства, такси, изпити, протоколи, *********, квартири и каквото още се сетиш. Работи докато учиш неквалифицирана работа за 500 лв. Яж в студентски стол отвратителна храна (често пълна със жълти стотинки и монети, не се шегувам). Работи няколко години след като завършиш също неквалифицирана работа за 600 лв. , само за да натрупаш някакъв опит и тогава ми говори за сянка, тъпак прост !!! Таксите само са трудни да се плащат, а да не говорим за останалото. А изобщо да не говорим как се съсипва психиката и мисленето........................
    • Кр
      Кронос
      2 -1
      19:10, 25 авг 2021
      Буци каза преди време висшистите да станат чобани.
  • 2
    Били нужни 400 000 работника за да не се отрази на икономиката. Ха познайте откъде ще ги намерят. Не можете. Ами много просто. Ние сме колония и ще ни държат в мизерия за да може нашите деца да заминат навън. Държат ни чрез продажни политици. Събудете се. Ес е зло за България.
    • А бре г.о.в.е.д.о. германците си направиха северен поток а нашия - южния спряха. Ставали сме зависими от русия а те НЕ. Така ли не го проумявяте ,че точно германците ни клатят
    • Jh
      JHB
      4 -1
      15:48, 25 авг 2021
      Абе, трол комунистически, какво му е лошото да отидеш и работиш в Германия? Германия е ЕС и България е ЕС ние сме една огромна държава, а разликата е, че там плащат супер добре, защото руски ботуш не е бил на власт там никога. Това са фактите! Ейй, писна ми от червени бабички с архаични разсъждения в коментарите!
  • 3
    Ko
    Kolev
    6 0
    16:17, 25 авг 2021
    Реалния брой безработни е много по-голям. В същото време от бюрата по труда не се прави нищо в полза на безработните - само на 3 месеца те чакат за подпис и дотам. Аз като бях без работа за 1 година нито ме потърсиха за нещо нито ми предложиха някаква работа. С две думи - кухи структури, които събират и обобщават цифри, нямащи нищо общо с реалността.
    • Ма
      Маги
      4 0
      17:20, 25 авг 2021
      Мен в бюрото по труда ме регистрира една дебела мазна цигънка.
      Защо пращат хора с бял профил при нея за мен е непонятно ?
Последни новини