Ардино се превърна в център на екологично чистите храни от Родопите

Изображение 1 от 2

    Първият фестивална чистите храни от Родопите събра стотици гости от региона и страната в Ардино. Събитието се проведе под патронажа на кмета на общината инж. Изет Шабан. В рамките на три дни градът под Белите брези се превърна в център на екологичните чисти храни от Родопите.Специален гост на Фестивала бешекметът на гръцката община Димотика, област Александруполис Ромилос Хатзгияноглу. Той пристигна тук по реализацията на проект „Ардино и Димотика през миналото и бъдещето“ (ARDICO) – Програма за сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A „Гърция-България“.

    В рамките на фестивала имаше изложение, на което бяха представени екологично чисти храни от Родопите. Участие в него взеха млекопреработвателни предприятия от Бял извор, Жълтуша, Падина, доспатското село Сърница, както и селскостопански производители. Те демонстрираха вкусните си млечни продукти на специални щандове.На щандовете се предлагаха още мед, билки, семена, плодове и зеленчуци.

    Посетителите имаха възможност да опитат вкуса и на традиционни местни ястия, на разнообразни храни и продукти.По време на фестивала посетителите имаха възможност да разгледат изложба на произведения на изкуството, бита и културата от местни хора в рамките на проект „Ардино и Димотика през миналото и бъдещето“.

    Втората изключително съществена страна на Фестивала бе културната програма.

    В нея се включиха над 50 фолклорни и музикални групи и индивидуални изпълнители от Дунава до Родопите. Центърът на града се огласяваше от български и турски народни песни, ритмични танци и инструментални изпълнения. Всички участници в културните формации грабнаха сърцата на публиката със своите изпълнения и доказаха, че фолклорът е мост към единението.Както Родопа планина със своя кристално чист въздух и бистри води ни дарява със своите природни блага, плодове и храни, така и музиката и танците изпълниха сърцата и душите на публиката с най-чисти духовни и душевни послания. Имаше певчески и танцови групи от Кърджали, Момчилград, Златоград, Девин, Борино, Неделино, Хасково, Чепеларе, Русе, Добрич, Главиница, Кубрат, Стара Загора, както и от Ардино. Сред индивидуалните изпълнители бяха 11-годишната Елица Узунова от Център за изкуство „Зорница“ в София, Неджати Акчай от Истанбул, братята Емрах и Реджеб Якубови от Борино.Всички участници получиха грамоти за участие.

    В рамките на уникалните фестивални дни концертна програма изнесоха майсторът на саза Фахри Нур от Момчилград, местните музиканти Ергюн Мюмюнов и Джейлян Исмаил (Чо), както и младата фолк певица Лидия. Имаше и младежка дискотека с участието на „Дийп Зоун Проджект“, както и богата развлекателна програма.

    По повод Фестивала на чистите храни от Родопите, кметът на община Ардино инж. Изет Шабан, получи Поздравителни адреси от кметовете на общините Неделино (Боян Кехайов) и Борино (Мустафа Караахмед). Поздравителен адрес бе получен и от кмета на побратимената на Ардино турска община Къркларели Мехмед Сиам Кесимоглу.

    От името на ръководството на Община Ардино и лично от свое име, кметът на общината инж. Изет Шабан, благодари на всички, за положения труд по организацията на Фестивала. „В рамките на три дни имахме удоволствието да се радваме на уникално за Община Ардино стопанско и културно събитие. Надявам се, че тази инициатива ще се превърне в традиция. Нека всички заедно да положим усилия за Ардино, за да го видим такъв какъвто желаем!“, заяви инж. Изет Шабан.

    Гюнер Шукри

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини