265 автори от 14 държави участваха на Международния поетичен фестивал „Есенни щурци“ в с.Горски извор

    160 български автори и 85 чужденци от 14 държави си дадоха среща на 4-тото издание на Международния поетичен конкурс „Есенни щурци“, който се проведе в събота и неделя в село Горски извор.

    А от там новините са много и са свързани не само с разпределението на наградите и излъчването на лауреатите.

    Международният поетичен конкурс е посветен на поета и преводача Иван Николов, роден в Горски извор.

    Преминал границите на България като популярност, тази година фестивалът събра присъствено голяма част от авторите, а други, които не успяха да пристигнат у нас заради пандемичните мерки, се включиха чрез видеоклипове със своите послания онлайн, разказа поетесата Ели Видева, която е председател на Клуба на дейците на културата в Хасково и съорганизатор на конкурса. Главният организатор е Поетичен клуб „Иван Николов“ от с.Горски извор, а за неговото осъществяване са работили още и от община Димитровград, Международната литературна академия, организирана от Гилдията на писателите и се провежда под егидата на Съюза на независимите писатели в България.

    Домакин на събитието е Литературният клуб "Иван Николов".

    Форумът се е проведе в читалище "Пробуда 1896", което през 2021 година отбелязва 125 години от основаването си, допълни секретарят му Тодорка Николова.

    Участниците са оценени от жури с председател Атанас Капралов, директор на Националния литературен музей.

    Носител тази година на голямата награда сред българските автори е Нели Коларова от София, а от чуждестранните -Олга Борисова от Самара.

    За първи път в четвъртото издание на Фестивала влиза и новата категория "Пеещи поети". В нея авторите се изявят освен с поетичните си творби, чрез всички форми на музикалното изкуство, което владеят.

    В тази нова категория носителят на голямата награда сред участниците от България е Йордан Пеев от Стара Загора, а на първа награда-Мариана Ангелова от Хасково. В категорията от чуждестранните участници лауреат е Василий Белашов от Казан, Русия. Той е академик по физика, професор по океанология, поет и бард, близък приятел на Висоцки.

    Голяма част от гостуващите автори остават за няколко дни в България, те са били удивени от топлото посрещане в с.Горски извор, в Минерални бани, където част от тях са настанени, и от гостуването си в Пловдив на Койчо Русев, който също е поет, сподели Мойсей Борода днес. Главният секретар на Международната писателска гилдия е сред официалните гости на Фестивала „Есенни щурци“.

    Той е от еврейски произход, роден в Грузия, но от години живее в немския град Кьолн. Композитор и цигулар Мойсей Борода е председател на композиторите в Германия, а в родината си е член на Съюза на грузинските писатели.

    "Бил съм и преди години в България. И тогава и сега ми направи силно впечатление, че във време, в което културата по света умира, а с нея и самото съзнание на хората, при вас този процес е обратен-към съхраняване на народната култура във всичките й прояви-танци, песни, стих и то чрез поддържане на живото творчество“, коментира Мойсей Борода.

    Със себе си в България, като представител на Международната писателска гилдия, председателствана от Лада Баумгард, той донесе и предложение за меморандум за сътрудничество.

    Документът ще бъде подписан утре в Хасково между Съюза на независимите писатели у нас, Международната писателска гилдия и Международната академия за литература и изкуство, посочиха още участниците в пресконференцията. По силата му фестивалните дни на „Есенни щурци“ през 2022 година ще бъдат увеличени от два на четири. Чрез меморандума ще се развива и сътрудничество по превода и издаването на нови поетични книги на автори от страните членки в организациите, които се включват в него.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ку
      Кукумявка
      3 -16
      18:53, 23 авг 2021
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 2
      Лю
      Любител
      19 -1
      19:23, 23 авг 2021
      Поздравления за идеята!Поздравления на организаторите! Поздравления за високото експертно ниво на журито! Затова оценката за наградените автори не е случайна.Честити награди! Българският дух е жив!!
    • 3
      Хр
      Христо
      4 -8
      07:48, 24 авг 2021
      Де.с.а.-поетеса а.к.а. еливидева наредена и тя...к... Виж коментара
    Последни новини