Храненето в ограничени часове носи и други ползи, освен загубата на тегло

Ограниченото време на хранене (TRE), диетичен режим, който ограничава храненето до определени часове, привлича повишено внимание в средите, които изучават отслабването. Ново проучване на учени от Salk допълнително показва, че TRE предоставя множество ползи за здравето, освен загуба на тегло. Проучването също така показва, че тези ползи могат да зависят от пола и възрастта.

Повечето проучвания на TRE се фокусират върху загубата на тегло при млади мъжки мишки, но учените от Salk искат да определят дали TRE носи допълнителни ползи и за други популации. Техните констатации, публикувани в Cell Reports на 17 август 2021 г., показват, че макар възрастта и полът да влияят на резултатите от TRE, стратегията за хранене осигурява множество ползи за здравето на младите и възрастните индивиди от двата пола и показва, че TRE може да бъде ценна намеса за диабет тип 2, мастно чернодробно заболяване и рак на черния дроб и дори инфекциозни заболявания като COVID-19 при хората.

"За много клинични интервенции на TRE основният резултат е загуба на тегло, но ние открихме, че TRE е добър не само за метаболитни заболявания, но и за повишена устойчивост срещу инфекциозни заболявания и инсулинова резистентност", казва проф. Сатчидананда Панда от Salk.

Глюкозната непоносимост е първата стъпка към мастна чернодробна болест и рак на черния дроб - един от малкото видове рак, чиято честота и смъртност са се увеличили, а не са намалели през последните 25 до 30 години. Освен това над 40 процента от американците вече са диабетици или преддиабетни, като Американската асоциация по диабет прогнозира 1,5 милиона нови случая всяка година. Тези тенденции правят намирането на просто лечение за глюкозна непоносимост основен приоритет.

Изследователите поставили на диета с високо съдържание на мазнини и високо съдържание на захар мъжки и женски мишки от две възрастови групи (еквивалентни на хора на 20 и 42 години), ограничавайки храненето до девет часа на ден. Екипът провел тестове, за да установи как възрастта и полът влияят върху резултатите от TRE върху различни здравни параметри - мастна чернодробна болест, регулиране на глюкозата, мускулна маса, работоспособност и издръжливост, оцеляване при сепсис. Те също така предприели рядката стъпка да съобразят лабораторните си условия с циркадните часовници на животните (мишките спят през деня и будуват през нощта), като често работят с очила за нощно виждане и специализирано осветление.
 
Анализирайки тъканите на мишки на хранене в ограничено време, за да установят техния химичен състав и процеси, изследователите установяват, че независимо от възрастта, пола или профила на загуба на тегло, TRE е силно защитава срещу мастно чернодробно заболяване, състояние, което засяга до 100 милиона американци и за което няма одобрено лекарството.

"За първи път изучавахме женски мишки и не бяхме сигурни какво да очакваме", казва първият автор Амандин Шайкс, бивш учен от лабораторията в Панда, а сега асистент в Университета на Юта. "Бяхме изненадани да открием, че въпреки че жените на TRE не са защитени от наддаване на тегло, те все пак показват метаболитни ползи, включително по-малко мастен черен дроб и по-добре контролирана кръвна захар."

Оралните тестове за глюкозен толеранс, направени на мишки след 16 часа гладуване, показали, че TRE е свързан с по-малко повишаване на кръвната захар и по-бързо връщане към нормалните нива на кръвната захар както при младите, така и при мъжките на средна възраст, със значително подобрение на глюкозния толеранс при женските на средна и млада възраст. По същия начин женските и мъжките на средна възраст на TRE успявали да възстановят нормалните нива на кръвната захар по-ефективно от контролните мишки, които имали храна на разположение по всяко време. Тази констатация показва, че TRE може да бъде евтин или безпроблемен и лесен за прилагане начин за предотвратяване или лечение на диабет и подкрепя резултатите от лабораторното проучване на TRE при метаболитен синдром при хора през 2019 г.

Изследователите също така открили, че TRE може да защити както мъжете, така и жените от смърт, причинена от сепсис - особена опасност в отделенията за интензивно лечение, особено по време на пандемията. След прилагане на токсин, който индуцира подобно на сепсис състояние при мишките, изследователите наблюдавали степента на преживяемост в продължение на 13 дни и установявилит, че TRE защитава както мъжките, така и женските мишки от умиране от сепсис.

TRE не само предпазва от мастно чернодробно заболяване, диабет и смърт от сепсис, но дори позволило мъжките мишки да запазят и добавят мускулна маса и да подобрят мускулната производителност (ефектът не се наблюдава при женските). Това откритие е особено важно за възрастните хора, за които подобрената мускулна ефективност може да помогне за предпазване от падане.

Това изненадващо откритие насочва към следващи стъпки и нови въпроси. Увеличава ли се мускулната маса, тъй като TRE помага на мускулите да се възстановяват и регенерират по-добре? Какво е въздействието на TRE върху мускулния метаболизъм и регенерация? "Това са много вълнуващи въпроси за нас и очакваме с нетърпение да ги проучим по-подробно", казва Панда.

Amandine Chaix et al, Sex- and age-dependent outcomes of 9-hour time-restricted feeding of a Western high-fat high-sucrose diet in C57BL/6J mice, Cell Reports (2021). doi.org/10.1016/j.celrep.2021.109543

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини