Бойко Борисов: Имаме нужда от 100 процента доверие от Брюксел

Снимка: bg.wikipedia.org

"Имаме нужда от 100 процента доверие от Брюксел. Ще направим всичко, което Брюксел поиска от нас. За бедна страна като България е жизнено важно парите от ЕС да потекат отново", казва в интервю за Би Би Си, публикувано в сайта й днес, новоизбраният български премиер Бойко Борисов - човекът, на когото много българи разчитат да отърве страната от корупцията, посочва журналистът Ник Хигъм.

Борисов е мъж, който вдъхва страхопочитание - има бръсната глава и масивни рамене на борец, какъвто е бил някога, пише журналистът, взел интервюто в София. Бил е също пожарникар, треньор по карате, телохранител и висш полицай, а днес е изключително успешен политик.

В деня, в който го интервюирахме, току-що бе приел поканата да стане премиер на България на кратка церемония в президентството. Когато ни прие, рязко пресече опитите ми за политически любезности и прикани да преминем към разговора по същество.

Респектиращото му физическо присъствие несъмнено добре му е послужило, когато в началото на 90-те е работел като бодигард на бившия комунистически диктатор Тодор Живков.

Десетилетие по-късно е правил същото за бившия български цар Симеон Сакскобургготски, завърнал се от близо половинвековно изгнание, за да се кандидатира за парламента и да стане премиер.

Борисов толкова силно го впечатлил, че му дава правителствен пост, разказва журналистът.

За интервюто Борисов седна в кресло пред каскада от сребърни купи, трофеи и медали от дните му на спортист, а когато приключихме, настоя да ми покаже снимките на стените, редом с които имаше грамоти от ФБР, Европол и други подобни агенции, хвалещи усилията на генерал Борисов в борбата с организираната престъпност по времето, когато е бил главен секретар на министерството на вътрешните работи.

Това не са празни хвалби, продължава журналистът - грамотите са свидетелство, че той наистина е сериозен, когато обещава да разчисти страната си и твърди, че е готов да не прикрива никого, дори да е министър или заместник-министър, ако е замесен в корупция.

Корупцията в България има много форми. Българите се обърнаха към Борисов да ги отърве от нея, продължава авторът.

Несъмнено той е популярен, но също така бе и бившият премиер - царят. Той успешно доближи България до ЕС, но не можа да премахне корупцията, въпреки най-добрите усилия на генерал Борисов.

На последните избори партията на царя бе пометена и самият Симеон подаде оставка като неин лидер. Българите сега чакат да видят дали кариерата на Бойко Борисов ще се развие по същия път или, както обещава, той наистина може да реши проблемите на България, завършва текстът на излъченото интервю, публикуван в сайта на Би Би Си.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини