Настава адска жега

Светлата част на деня започна с температури от 16 градуса в София до 22-23 в Русе и Сандански. Само за около три часа след изгрева на слънцето, обаче, те се повишиха с 5-7 градуса и бързият им ръст ще продължи, като днешният ден ще бъде най-горещият от началото на лятото с температури от 36 до 41, на места и до 42 градуса.
Най-топло ще бъде по поречието на Дунав и в Югозападна България, където на много места стойностите на измерените в следобедните часове температури ще превишат 40 градуса.

Под 35 градуса се очаква да бъдат температурите по Черноморието, но там влажността на въздуха ще бъде висока.

Горещото време се дължи на антициклона над Средиземно море и Северна Африка, по чиято периферия към страната ни от западната част на Сахара във височина се пренася много горещ тропичен въздух, с температури, характерни за голямата африканска пустиня.

Захлаждане ще настъпи в неделя, 26 юли, когато от северозапад ще нахлуе по-хладен въздух и температурите ще се понижат чувствително - с 10-15 градуса. От Министерството на извънредните ситуации препоръчах да се избягва престой на открито, особено в обедните часове, да носят шапки, светли и леки дрехи, да поемат достатъчно течности, плодове и зеленчуци, да не употребяват алкохол.

Не повече от 10-12 градуса трябва да бъде разликата между температурата на климатизирано помещение и външната температура, предупреждават експерти. При влизане в автомобил трябва да се отворят прозорците и по възможност да се проветри. Резкият "преход" от топло към студено и обратно, при температурна разлика над 10 градуса, може да предизвика колапс, особено при пациенти със сърдечно-съдови заболявания. Първите признаци на слънчевия и топлинния удар са зачервена и суха кожа, липса на потене, липса на слюноотделяне, човек не може да преглъща. Възможно е да се появи световъртеж, промени в зрението, гадене, главоболие и повръщане. Много е важно пострадалият да бъде пренесен веднага на хладно място и да приема течности. При необходимост по всяко време може да се потърси квалифицирана помощ на тел. 112.

Поради високите температури бе забранено движението на тежкотоварни автомобили с тегло над 20 тона на територията на областните пътни управления в Русе и във Велико Търново.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини