Спецпрокурор №1 поема правосъдието

Приех номинацията за правосъден министър, защото мисля, че мога да дам още нещо за реформата в съдебната система.

Това каза за БТА номинираният за министър на правосъдието прокурор от ВКС Маргарита Попова. Сега тя ръководи специализираното звено в прокуратурата, което разследва измамите с пари от еврофондовете.
По-рано днес бъдещият премиер Бойко Борисов посочи Маргарита Попова като бъдещия министър на правосъдието пред журналисти при откриването на 41-во ОДЗ в кв. "Обеля".
За всички магистрати и граждани е важно това, което се изисква от партньорите ни в Брюксел, и мисля, че след като сформирам добър екип, трябва да го постигнем. Прокуратурата трябва да остане независим орган и гаранция за това е оставането й в съдебната система, коментира Попова. Тя допълни, че за приоритетите си в работата ще говори повече, след като името й бъде гласувано за министър.
Говорил съм с главния прокурор, убедил съм го, защото нейното звено е единственото, похвалено от Брюксел. Това не е партийна кандидатура, а тя ще бъде сложена, за да свърши работата, заяви Борисов.
Правя това, преди да обявя състава на правителството на 23 юли, за да спрат спекулациите с този пост. По думите на Бойко Борисов, вчера от РЗС са говорили за евентуална покана към Димитър Абаджиев за поста, която Борисов отрече да е отправял.
До сега не е имало прокурор-министър на правосъдието. Това заяви Радка Петрова, член на Висшия съдебен съвет и бивш окръжен прокурор на Перник, предаде БГНЕС. Изключение прави Младен Червеняков от БСП, работил за кратко в прокуратурата. Петрова познава Попова от както бъдещата министърка е заемала поста на зам.-окръжен прокурор на София, където се е занимавала със следствения надзор.
"С оглед на необходимостта от бързи мерки за справяне с престъпността, за обществено значимите дела, които наблюдава и Брюксел, мисля че в този момент най-подходяща е Маргарита Попова", допълни Петрова.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини