Борисов: По-голям самоубиец от мен няма

Искам да нося политическа отговорност и по-голям самоубиец от мен в този смисъл няма. Това заяви по Нова телевизия бъдещият премиер Бойко Борисов.
Знам, че следващите 4 години ще ме изразходват като ресурс и като рейтинг, но искам да преведа страната през кризата, категоричен е лидерът на ГЕРБ, цитиран от БЛИЦ.

Всички лица в бъдещия екип на Бойко Борисов ще бъдат нови, които не са участвали в предишни правителства. Това заяви той в интервю за БТА. В отговор на въпрос дали в екипите на бъдещите министри ще има освен експерти, политически лица от други партии, той заяви: "Не, поели сме ангажимент пред избирателите и ще съставим наш кабинет". В отговор за състава на своя екип той заяви, че "всички ще бъдат нови лица, неучаствали в стари правителства".

На въпрос дали няма притеснение, че при идването на НДСВ на власт също са налагани нови лица и сега ГЕРБ прави същото, Борисов заяви: "Тези хора, които налагам, също вече няколко години са познати от местната власт, от дебатите преди изборите и са лица, доказали се в България".

В отговор на въпрос дали при представянето на състава на правителството ще бъдат видени лица от заместник-кметския екип на Столичната община, Борисов посочи, че "ще се постарае да не оголи екипа на общината". София трябва да разчита на правителствената подкрепа и това прави заместник-кметовете й също част от екипа, който работи за страната, а не както досега - правителството да работи срещу столицата си, каза Борисов.

На въпрос дали бъдещото лице на Министерството на околната среда ще бъде заместник-кметът по околна среда Мария Бояджийска, той посочи, че "Бояджийска има да решава задачи в Столичната община, като строителството на завода за отпадъци, например".

Борисов не уточни броя на министерствата в бъдещия кабинет, както и лицата, които ще заемат министерски постове, освен досега известните - Йорданка Фандъкова (образование), Цветан Цветанов (МВР), Симеон Дянков (финанси) и Вежди Рашидов (култура).

Тази сутрин по Нова телевизия той обяви още две имена - Николай Младенов (отбрана) и Маргарита Попова (правосъдие).

На въпрос как ще работи ГЕРБ с РЗС, "Атака" и Синята коалиция, след като предлаганият от страна на неговата партия меморандум беше подкрепен безусловно само от "Атака", Борисов посочи, че в рамките на парламента ГЕРБ ще работи "в партньорство и демокрация" с тези три партии.

Според Бойко Борисов, България има голям шанс да получи "европейска солидарност, когато се вижда политическата воля за промяна". "Ще направим така, че вотът на хората за нас да бъде защитен от правителството", посочи той. По думите му това е "огромната му отговорност, която ще бъде защитена с професионални, прозрачни действия и без шикалкавене". "Европа вече няма да ни вярва, ако не се справим", посочи Борисов. България ще започне да изпълнява всички препоръки, след като излезе докладът на ЕК на 22 юли, заяви той.

Трябва да действаме бързо, защото във времето на криза няма време, каза Борисов в отговор на въпрос дали след съставянето на правителството ще пристъпи към подмяна на областните управители.

Има поет ангажимент от ЕНП да се помъчат да лобират за гратисен период от една година, за да не плащаме санкции по отношение на управлението на отпадъците, каза Борисов в отговор на въпрос дали по време на срещите си в Германия е говорил с политическите си партньори по този проблем. Според него в рамките на този период проблемът трябва да бъде решен със средства по програма ИСПА, със съфинансиране от държавата.

"Искаме да защитим обикновения българин, който, ако се плащат санкции, ще ги плаща от повишената му такса "смет", посочи Борисов.

Той съобщи, че във вторник в Народното събрание предстои среща между представители на ГЕРБ и на производителите на селскостопанска продукция. Поводът за срещата ще бъде лошата реколта тази година, уточни Борисов.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини