Станишев поиска вот на доверие към себе си... и го получи

Председателят на БСП Сергей Станишев поиска вот на доверие към себе си на заседанието на Националния съвет на БСП.

"Не се притеснявам да се явя пред конгреса на партията с цялостна програма за БСП и да се състезавам с всеки друг кандидат. Тази моя позиция не е подаване на оставка. В подобна ситуация това би било бягство от отговорност", заяви той.

Станишев поиска и Националният съвет на БСП да даде оценка на приключилия 4-годишен мандат на правителството и коалиционната политика на партията. Независимо от грешките, няма от какво да се срамувам, заяви Станишев.

По думите му не е моментът да се съставя служебно Изпълнително бюро. Партията не може да бъде ръководена от временни органи, допълни Станишев, цитиран от агенция Фокус.

Той предложи Националният съвет да гласува състава на комисия, която да организира конгреса на партията. В комисията да участват представители на Обединението на левите сили и Открит форум.

Станишев предлага още конгресът да се проведе на 17 октомври при следния дневен ред – оценка на политиката на БСП, анализ след изборите за 41-ото НС, политиката на БСП като опозиционна партия.

Членовете на Националния съвет на БСП решиха да гласуват вота на доверие. Това ще стане по искане на самия председател на социалистите, който пожела Националният съвет да даде оценка за дейността му и за политиката на правителството за изминалите 4 години.

Станишев обясни, че вчера на заседанието на бюрото всички негови членове са заявили готовност да си подадат оставките, а някои са го направили писмено.

Гласуването на вота на доверие към председателя на БСП ще бъде тайно.

По рано днес Станиев заяви, че не приема предложението за провеждането на извънреден конгрес на БСП с пълен цикъл отчетни избори.

По думите на Станишев това би означавало партията да бъде затворена в своите проблеми и няма да има ясно и принципно опозиционно поведение.

След провеждането на изборите всички социалисти осмисляме и преживяваме тежко загубата, смята Станишев.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини