Банки в нарушение?

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се самосезира и образува производство по преписка за проучване на евентуално извършено нарушение от страна на сдружение „Асоциация на банките в България" (АББ), София, съобщава Фокус. Комисията е предприела стъпки да установи дали са налице забранени споразумения, решения и/или съгласувани практики, които имат за цел или резултат предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на пазара в този сектор.

Като първа стъпка по проучването КЗК използва правомощията си по чл. 50 от ЗЗК и на 08.07.2009 г. извърши проверка на офиса на АББ. Целта на проверката е събиране на доказателства, които имат пряко или косвено значение за доказване на евентуално нарушение на чл. 15, ал. 1 от ЗЗК и чл. 81 от ДЕО от страна на АББ.

Действията по проверката на място за извършени от служители на КЗК със съдействието на представители на МВР след получено съдебно разрешение от Административен съд, град София.

При проверката на място са иззети копия от документи, съхранявани на хартиен носител, а чрез използване на Форенсик лабораторията бяха иззети и документи, съхранявани на електронни и други цифрови носители на информация.

Образуването на производство пред КЗК и извършването на проверка на място по смисъла на чл. 50 от ЗЗК на този етап не означава, че е установено нарушение на закона.

Целта на проверката е събиране на доказателства. Събраните документи и записи ще бъдат проучени от експертите на Комисията. Ако се установят доказателства за извършено нарушение на ЗЗК и/или ДЕО, с определение КЗК ще предяви на ответната страна твърденията за извършени нарушения на чл. 15 от ЗЗК и/или чл. 81 от ДЕО.

В срок от най-малко 30 дни, банкерите имат право да упражнят правото си на защита (писмени възражения по предявените твърдения) и да бъдат изслушани от КЗК.

В окончателното си решение по случая КЗК може да установи извършено нарушение и да наложи санкция, както и да постанови прекратяване на нарушението.
Източник: focus-news.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини