Министър Чакъров мрази питейната вода

След като разреши изграждане на сметище във вододайната зона на Ябълково, която захранва Хасково и Минерални бани, решение което бе отменено след бурни протести на местната власт, сега Министерството на Околната Среда и Водите реши да превърне в негодна за пиене питейната вода в Самоковското поле, които са част от водоснабдителната система на София. Интересното е че подпочвените води там се вливат в язовир Искър а минералните находища захранват курортните и балнеоложки центорве в софийския регион. Всичко това може да се промени след като министърът в оставка Джевдет Чакъров разреши разработване на лигнитни въглища в Палакарийската долина. Екоорганизации поискаха незабавна отмяна на заповедта на министъра за избор на фирма за търсене на лигнитни въглища в Самоковския въглищен басейн заради опасност за околната среда в Самоков и София и застрашаване на здравето на населението в двете общини. В подкрепа на тяхното твърдение проф. Костадин Щерев експерт по хидрология на подмемните и подпочвени води заключава, че се очертават се катастрофални последици за подземните и повърхностните води, за жизнената среда на град София.



Причините:
-Дълбочината на лигнитния пласт /30-70 м./ предполага експлоатация чрез открити изкопи и големи / до 70-80 м./ понижения на водните нива.

-осушителната система на въглищните кариери ще изхвърля огромно количество пресни и минерални води. Предвидимите последствия от това са: разстройство на равновесните водообменни механизми в цялото хидроложко пространство на долината; силно редуциране на добива на термоминерални води в региона;.

-Откритият добив на лигнитни въглища се съпровожда с активно окисление на присъщи за всички въглища сулфидни съединения на желязото, мангана, арсена, кобалта, никела, урана и други тежки метали. Ще се формират богати на токсични и канцерогенни елементи разтвори, които чрез осушителната система ще попаднат в долното поречие на р. Палакария и оттам в язовир Искър. Рискът от развитие на тежки ендемични заболявания е доказан от световния опит от открито разработване на въглищни залежи.

-С цялата строгост на научното изследване могат да се предвидят и докажат катастрофалните последици върху ресурсите от пресни и минерални води в региона. Застрашени са и жизнените интереси на столицата чрез водоснабдителната система от язовир Искър и поради необратимо увреждане на прилежащото към София пространство за курортно лечение, активен отдих, спортуване и туризъм.

Явно министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров не знае тези подробности. Но знае че дните му като министър са преброени. Бизнесът обаче е вечен.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини