Шампоан премахва побелелите коси

Побелелите коси са издайнически признак на стареенето, но изследователи от Франция са открили как да се справят с проблема, пише в. "Дейли експрес".

Д-р Брюно Бернар, ръководител на екип от компания "ЛОреал", и колегите му, разработват лечение за възстановяване на цвета на косата.

До две години в резултат на работата им по магазините ще се появи шампоан, балсам или маска за коса, които ще премахват прошарените коси.

Учените са установили, че косата побелява, когато произвеждащите пигменти клетки, известни като меланоцити, умрат или престанат да функционират правилно. Тези клетки обаче често оцеляват дълго, след като човешката коса се е изпъстрила със сребърни нишки.

Изследователите са открили също, че при меланоцитите липсва ензим, наречен TRP-2, който се открива в кожата и я предпазва от загубата на пигменти.

Целта на специалистите е да наподобят действието на ензима в космените фоликули, събуждайки повторно клетките. Така косата ще запазва по-дълго цвета си, а е възможно и процесът да стане обратим.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини