Барселона триумфира

Отборът на Барселона спечели Шампионската лига, след като победи Манчестър Юнайтед с категоричното 2:0 на финала, игран на Стадио Олимпико в Рим.

Победата на каталунците бе напълно заслужена - през целия мач те доминираха, като почти не оставиха шансове на съперниците си. Барса поведе още в 10 мин. с гол на Ето о. Ранното попадение разстрои играта на Юнайтед, чиито играчи така и не успяха да излязат от шока до края на срещата. Пълното превъзходство на каталунците продължи и след почивката, като най-активни в предни позиции бяха Иниеста и Шави, а също и Меси.

Между 45 мин. и 54 мин. пред вратата на "червените дяволи", които в този мач играха в бели екипи, вреше и кипеше и само шансът, както и стабилната игра на Ван дер Саар, спасиха Юнайтед от ранен разгром. В 48 мин. Анри навърза трима защитници в бяло, излизайки сам пред вратаря на Юнайтед, но холандският ветеран спаси удара му с вещина. Минута по-късно пропуск направи и Меси след отличен пас на Ето О.

Постепенно възпитаниците на Алекс Фергюсън се поокопитиха и дори организираха няколко не безопасни атаки към вратата на Валдес. В играта им обаче, необяснимо защо, липсваше свежест. Не бяха на познатата висота нито Роналдо, нито Гигс. Деен бе единствено Руни, осъществил няколко опасни набега по дясното крило, но без да срещне необходимата подкрепа от съотборниците си.

Атаките на Юнайтед се разбиваха в солидния защитен вал на каталунците, воден от капитана Пуйол и прецизния Пике. В 51 мин. влезлият пред второто полувреме Тевес фаулира Иниеста пред наказателното поле на Юнайтед. Последва виртуозно изпълнение на Шави, чийто удар обаче разтресе лявата греда на Ван дер Саар.

В 55 мин. Юнайтед пропусна да се върне в мача - след груба грешка на Туре топката пападна у Парк, озовал се на метър-два от Валдес, но кореецът дори не можа да я уцели. Оттук до края на мача Барселона наложи тотално превъзходство. В 65 мин. Анри надбяга защитниците в бяло, но последвалият му силен шут бе париран от Ван дер Саар. В търсене на прелом, Алекс Фергюсън пое голям риск, заигравайки с двама защитници, подпомагани от Гигс. В игра влязоха Скоулс и Бербатов, но това не доведе до нищо.

Нападението на "червените дяволи" бе неефективно, далеч от познатите синхрон и агресивност. Нещо скърцаше по оста Роналдо-Руни-Тевес-Бербатов-Скоулс, основна причина за което бе крайно егоистичната игра на португалеца, а също и изтеглянето назад на Гигс, отворило дупка в халфовата линия. В крайна сметка рискът, поет от сър Алекс, не се оправда. Оголената защита на Юнайтед буквално изнемогваше пред редуващите се една след друга атаки на Барса, при поредната от които (69 мин.) Меси с глава удвои резултата след чудесен пас на Шави.

В 73 мин. Ван дер Саар спаси за пореден път отбора си от пълен разгром, спасявайки разстрелващ удар на Пуйол от непосредствена близост. Въпреки разликата от два гола играчите на Барселона не се дръпнаха да пазят резултата, а продължиха да атакуват. Вместо с игра, колегите им от Юнайтед отговориха с грубости, инкасирайки за броени минути три жълти картона - на Роналдо, Видич и Скоулс, като последният направи всичко възможно да счупи крака на Бускетс.

В последните десетина минути играчите на Юнайтед сякаш се примириха с идеята, че преломът е невъзможен и мачът се доиграваше. Дори тогава каталунците не престанаха да нападат и само липсата на късмет не им позволи да направят резултата класически. В 84 мин. брилянтна многоходова комбинация изведе Пуйол сам пред Ван дер Саар, но холандският ветеран се хвърли самоотвержено в краката му и отново спаси, като по този начин последният съдийски сигнал дойде при резултат 2:0.

Така Барселона спечели повече от заслужено, като този сезон тимът направи гросмайсторски требъл - шампион на Испания, Купа на краля и трета Шампионската лига (предишните две през 1992 г. и 2006 г.)

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини