Битката за Европа... преди мегасблъсъка Юнайтед-Барса

Капитанът на българския национален отбор Димитър Бербатов тази вечер ще играе втория си финал в Шампионската лига и има възможност да стане вторият българин, покорил Европа след Христо Стоичков, който спечели КЕШ с Барселона през 1992.

Бербатов участва във финала на Шампионската лига през 2002 година, където отборът му Байер Леверкузен загуби от европейския гранд Реал Мадрид с 1:2. Тази вече българският нападател има възможност да вдигне най-престижния клубен трофей с отбора на Манчестър Юнайтед, който излиза срещу Барселона на стадион "Олимпико" в Рим.

Централният защитник на "червените дяволи" Рио Фърдинанд заяви, че е "добре" и ще може да играе на финала в италианската столица. 30-годишният английски национал бе аут в последните три седмици заради травма в прасеца. Тойне участва и при неделната победа с 1:0 срещу Хъл Сити.

Джони Еванс ще бъде партньор на Неманя Видич в защитния вал, ако Фърдинанд все пак не се оправи навреме. Две от звездите на Барселона - Тиери Анри и Андрес Иниеста, преодоляха своите травми и също излизат на "Олимпико". Френският нападател, който игра с екипа на Арсенал срещу Барселона на загубения финал в лигата през 2006 година, се бореше с контузия във връзките на коляното, а юношата на Барса Иниеста имаше проблем в бедрото на единия крак.

Анри и Иниеста са в групата на каталунците, заедно с младите бранители Алберто Ботиа и Марк Муниеса. В понеделник стана ясно, че рефер на двубоя ще бъде швейцареца Масимо Бусака. 40-годишният рефер ръководи испанския финал за Купата на УЕФА между Севиля и Еспаньол през 2007 година, а освен това свири и полуфинала от Шампионската лига между Манчестър Юнайтед и Барселона през миналия сезон.

Двубоят на "Стадио Олимпико" ще бъде номер 10 между Манчестър Юнайтед и Барселона в европейските турнири. "Червените дяволи" имат три победи, Барселона е с два успеха, а четири пъти срещите са завършвали наравно. Последният път, когато двата клуба са играли финал на турнир е през 1991 година, когато Юнайтед победи с 2:1 и спечели Купата на Носителите на национални купи.

Барселона е елиминирана от Европа на три пъти от Манчестър Юнайтед, но никога не е отстранявала англичаните в турнирите на Стария континент. Първият сблъсък между двата тима в Шампионската лига е през октомври 1994 година и той завърши 2:2. Пол Скоулс влезе като резерва за Юнайтед, а наставникът на испанците Гуардиола игра цял мач за Барса. Скоул и Райън Гигс се разписаха при равенството 3:3 на "Олд Трафорд" през септември 1998 година, а Скоулс вкара победния гол в полуфинала от миналия сезон.

Това ще бъде 16-ти европейски финал за Барселона (без Суперкупите), но шести в КЕШ/Шампионската лига. Каталунците излизат за третата си победа във финал на най-престижния европейски клубен турнир. След като надвиха Арсенал на финала през 2006 година, Барселона има осем мача в Европа срещу английски отбори, но спечели само веднъж.

Тяхното участие в европейските турнири е приключвало с три отпадания от английски тимове в последните четири сезона. Барселона е непобедена в шест мача от лигата, но последните три са завършвали наравно. Те трябва да вкарат един гол за да направят 850 попадения в Европа (плюс Суперкупите), но загуба от Юнайтед ще направи техните поражения в Европа 100 (плюс Суперкупите).

Барса има нужда от три гола, за да има 200 попадения в КЕШ/Шампионска лига. Каталунците могат да станат първият испански тим с требъл в един сезон - шампионат, Купа на Краля и Шампионска лига.

Манчестър Юнайтед ще изиграят петия си европейски финал (без Суперкупите), но имат 100% актив - спечелили са три от трите си финала. Юнайтед са първия тим след Валенсия (2000 и 2001), който достигна два поредни финала в Шампионската лига. Евентуална победа може да направи Манчестър Юнайтед първият отбор, който печели две поредни издания на Шампионската лига. Пет от последните шест мача на тима срещу испански съперници завършиха 0:0, като последният бе спечелен в полуфиналите с 1:0 срещу Барселона.

Юнайтед не са губили от испански опонент в последните си седем срещи в Европа. Английският шампион е непобеден в 25 мача от Шампионската лига, което е клубен рекорд. Юнайтед са единственият клуб, който не познава загубата в два сезона на Шампионската лига, могат да започнат трети, ако спечелят финала. Англичаните са на пет гола от 500 гола в Европа (плюс Суперкупите). Целят се да станат първият английски тим, който печели четири купи в един сезон - домашен шампионат, Купа на Лигата, Световно клубно първенство и Шампионска лига.

Хосеп Гуардиола може да постигне нещо велико, ако още в първия си сезон като треньор, освен вече спечелените първенство и Купа на Краля, добави към успехите си и трофея в Шампионската лига. Гуардиола е едва осмият човек, който играе финала в лигата през първия си сезон. Той ще бъде третият най-млад треньор ако спечели Купата в КЕШ/Шампионската лига, но ще бъде най-млад в ерата на модерната лига. Гуардиола може да бъде шестият треньор, който е печелил трофея като наставник и играч. Двама треньори на Барса са правили това - Йохан Кройф и Франк Рийкард.

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Сър Алекс Фъргюсън може да стане едва вторият човек в историята след Боб Пейсли, който да печели на три пъти КЕШ/Шампионската лига. Шотландецът може да изравни и рекорда на Джовани Трапатони от пет европейски трофея (без Суперкупите).

Сър Алекс е и най-успешният британски мениджър с 31 големи трофея (без Световното клубно първенство). Той има 33 трофея: 11 титли в Англия, пет път е печелил ФА Къп, три пъти Купи на Лигата, две титли в Шмапионската лига, Световното клубно първебство през 2008 година, Суперкупа през 1992 година, Купа на УЕФА през 1991 година, Интерконтинентална купа през 1999 година и осем трофея Къмюнити шийлд.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини