5 сигурни начина да развалите професионалната си репутация

Със сигурност знаете, че за да направите добра кариера, трябва да бъдете професионалист и да можете с работата си да допринасяте за успеха на целия екип.

Замисляли ли сте се, че начинът по който ви възприемат колегите ви, също оказва голямо влияние върху движението ви по кариерната стълбичка? Понякога впечатлението, което създаваме у нашите колеги и началници - нашата репутация, са по-важни за успеха ни, отколкото познанията, които притежаваме.

Запознайте се с петте начина на поведение, които според CareerBuilder.com със сигурност ще развалят вашата репутация и като резултат ще ви попречат да направите кариера:

1. Тиха вода

Траете ли си, когато началникът ви търси "доброволец", който да поеме работата на колегата, който трябва за кратко да отсъства от офиса? В същото време винаги ще се намери някой ваш колега, който с ентусиазъм ще поеме допълнителните ангажименти!

Помислете добре, преди да си затраете. Такава тактика не е добра за вас, защото лишавате себе си от възможността да придобиете нови знания и навици. В същото време, шефът ви никога вече няма да се сети за вас, когато му трябва сигурен човек в някаква сложна ситуация.

2. Прекалено големи обещания

Можете да бъдете най-работливия работник в офиса, но можете да загубите всичко, ако дори веднъж не сте изпълнили, някакво си обещание или не сте свършили работата си на време. За съжаление, само една безотговорна стъпка може да ви лиши от доверието на началника ви и повече няма да ви възлагат никакви отговорни задачи. Затова, избягвайте да давате прекалено големи за вас обещания.

3. Знайковци

Със сигурност се чувствате много добре, когато можете да се проявите по време на обсъждането на някой остър проблем. Сигурно ви е познато чувството на лидер и победител, когато успявате да предложите на "задръстените" си колеги гениалните си идеи и сметки?

Не бива обаче да забравяте, че когато представяте идеите и решенията си прекалено ентусиазирано и праволинейно, можете да създадете пред колегите си впечатлението, че заповядвате (на което нямате право), а не изказвате своята гледна точка. Колегите ви със сигурност няма да го приемат добре. Този начин на действие е най-вреден за вас, в случаите, когато дискутирате някакъв голям проект, изискващ съвместната работа и сътрудничеството на много хора.

Бъдете тактични, когато изказвате своите мисли и уважавайте правото на другите да не се съгласяват с вас, дори и да сте сигурни в своята идея. Тогава ще оставите впечатление на добър професионалист, дори вашето предложение да не бъде прието.

4. Да не се признават грешките

Всякакви опити да се намират оправдания за лошите резултати от работата винаги изглеждат долни и непрофесионални. Затова, ако сте направили някаква грешка, посрещайте проблема без да заемате отбранителна позиция. Измислете начин грешката ви да бъде поправена и да не я повтаряна в последствие. Служителите, които поемат отговорността за стореното, демонстрират професионализма си и показват, че са отговорни хора.

5. Клюки

Дръжте се настрана, когато забележите, че из офиса ви циркулират някакви клюки и оплаквания, свързани с работата на фирмата. Разбира се, че няма нищо лошо в това да се подкрепяте с колегите си, но помнете, че участието ви в дискусии с негативен характер не ви представят в добра светлина пред колегите и началниците ви.

Опитайте се да не вършите действия, които могат да ви попречат да направите добра кариера!
Източник: club.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини