Огън и експлозии в областната администрация

    Огън и експлозия бяха възпроизведени днес в областната администрация. Това бе демонстрация на двама преподаватели от Софийския университет – доц. Лъчезар Христов от факултета по химия и фармация, и докторантът Мартин Недялков. Химичните опити бяха демонстрирани днес, в последния ден от Седмицата на професионалното образование, организирана по идея на областния управител Станислав Дечев с подкрепата на РУО на МОН Хасково и с активното участие на бизнеса и професионалните гимназии от областта. През седмицата се проведоха ревюта на 8 професионални гимназии и на 6 от водещите фирми в региона. Ученици и учители от училищата представиха план-приема си за новата учебна година 2018/2019. От гимназиите бяха подготвили брошури с условията за кандидатстване и специалностите.

    Бяха представени и условията на труд за работа в отделните фирми. Последно днес от „Неохим“ представиха презентация за предприятието и възможността за наемане на специалисти. Компанията предлага стаж по дуално обучение за ПГ “Проф.д-р Асен Златаров“ в Димитровград. Учениците от гимназията имат възможност след 10 клас да практикуват професията химик-технолог във фирмата срещу заплащане. В тази връзка пред ученици химията беше представена по интересен и забавен начин с опити и демонстрации в зала „Марица“ в областна администрация. Двамата преподаватели показаха експерименти при смесване на газове и течности. При опитите се чуха експлозии, лумна огън, а от държавната администрация се пошегуваха, че на горния етаж са служителите от противопожарната служба, които могат да реагират при необходимост. Химиците демонстрираха, че желязото може да гори, измиха си ръцете и с течен азот. Химичните опити бяха демонстрирани пред учениците, за да се провокира интереса им към химията, обясни Диана Николова от „Неохим“.

    Идеята на Седмицата на образованието е да се осъществи контакт между бизнеса и гимназиите с цел разкриване на професионални паралелки, отговарящи на нуждите.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини