Съд за мениджърите на Лили

Фирмата, която организира двата големи концерта на Лили Иванова на 12 и 13 ноември 2008 г. в НДК, беше дадена на съд от "Мюзикаутор" заради неизплатени авторски права, писа в. Монитор.
Искът е внесен в съда преди 10 дни, а в 30- дневен срок трябва да бъдат разпратени нотариални покани както до "Тв медия 1" ЕООД, така и до самата певица.

Компанията не е направила нужните отчисления за авторски права за композиторите, за авторите на текстовете и за аранжимента на песните, които е изпяла певицата по време на миналогодишните концерти. Само от тези концерти българските творци са ощетени с над 22 000 лева, казват от "Мюзикаутор".

Съдебното дело е част от масовата кампания, която сдружението предприема срещу некоректните ползватели на авторски права в България. Дължимата сума за всички големи концерти е в размер на 5 на сто от приходите от продажба на билети.

По неофициални данни на сдружението за двата концерта на Лили Иванова постъпленията от продажбите на билети са надхвърлили 450 000 лева, пресметнали са от агенцията за защита на авторските права.

Фирмата "Тв медия 1" ЕООД е една от многобройните фирми организатори, които нямат подписани договори с "Мюзикаутор" и не зачитат авторското право в България. По данни на сдружението такива са и организаторите на концертите на Веселин Маринов и Георги Христов.

Има обаче и редица ползватели, които през последните две години са успели да напълнят зала 1 на НДК и са заплатили за авторските права. Сред коректно проведените концерти са тези на дует "Ритон", Камелия Тодорова, Митко Щерев, Ваня Костова и "Щурците".

От трите най-големи промоутърски фирми в България, занимаващи се с организацията на концерти, единствено "София мюзик ентърпрайсиз" има изрядни отношения с агенцията.

"Болкан ентъртейнмънт" все още не са изплатили дължимите отчисления от концертите на Metallica, Kiss и други състояли се в България, въпреки че имат договорни отношения с "Мюзикаутор". "Жокер медияз пък са в процес на договаряне със сдружението.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини