Бойко отива на изборите за национален парламент

Кандидатите на политическа партия ГЕРБ за депутати в 41-вото Народно събрание ще подписват декларация за политическа лоялност. Според тази декларация, след три отсъствия по неуважителни причини депутатите от ГЕРБ ще си подават оставката.

Тази строга мярка оповести днес лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той обяви и, че са готови с критериите за набиране на депутати за следващия парламент.

По думите на Цветанов тази декларация няма юридическа стойност. Тя е само морален ангажимент да прекрати практиката депутатите да гласуват с чужди карти.

Кандидат-депутатите ще бъдат номинирани в своята област от където са издигнати. Всички кандидати ще бъдат включени във вътрешна бюлетина, като делегатите ще имат право да гласуват за номинациите два пъти.

Цветанов се похвали, че за два дни и половина са събрали 38 хил. подписа за участие в евроизборите. От днес младежите от ГЕРБ пазят ред и утре в 8.50 часа ще внесат документи за участие в изборите за европейски парламент.

Кметовете от ГЕРБ няма да бъдат номинирани за депутати в националния парламент, изключение от това правило прави Бойко Борисов, който е неформален лидер на партията.

На въпрос какви са критериите, по които ще бъдат избирани депутати от ГЕРБ, Цветанов заяви, че кандидатите не трябва да са принадлежали към бившата ДС, да имат принос в изграждането на ГЕРБ, да са готови да изпълняват политиката на партията, да не са добивали имоти в условие на конфликт на интереси, образователен ценз и равнопоставеност.

На въпрос дали ще направят коалиция с партия "Ред законност и справедливост", Цветанов отговори - "ние участваме самостоятелно, доста популистко е да инвестираме в затвори и че хората са тези, които определят възможните коалиции. Това не е на дневен ред".

Цветанов повтори, че възможните коалиции ще бъдат "сестринските" партии от Европейската народна партия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини