Ще има вълна от отвличания

"Още повече отвличания ще има и то за по-дребни суми. Причината е в кризата, която не е само в България - това води след себе си такива криминални проявления. Всеки, който има необходимост от пари ще започне да отвлича и за по-дребни суми - за пет хиляди лева, за десет хиляди лева", каза Иван Бояджиев, експерт по сигурността.

По думите му, друга причина за увеличаването на отвличанията е безнаказаността на подобни деяния и това, че похитителите трудно могат да бъдат заловени. Той даде за пример присъдата от 10 месеца, която получи похитителят на автобуса по линията София-Варна Мирослав Блажев, информира агенция Фокус.

"Това е чиста проба тероризъм. Кой ще го е страх за някакви си десет месеца да извърши едно отвличане", каза Бояджиев. По думите му има много отвличания, за които не се знае. Според Бояджиев техният реален брой е поне два пъти по-голям от официалната статистика.

Начинът за справяне с това явление според него е в законодателството.

"Законът да си бъде на място и той да може да се намесва и за най-малките неща. Освен това МВР трябва да си върши работата както трябва, да намери начин да разкрива тези отвличания. Докато не намерят начин да ги разкриват ще има такива отвличания", коментира той.

Според Иван Бояджиев няма оправдания за това, че МВР не разполага със средства за по-модерна техника.

"Пари за всякакви други работи има в България, само за МВР няма. Не може полицаите с тези мизерни заплати да си рискуват живота, защото при такива големи отвличания има и стрелби, и ранени, и убити. Освен това техническите средства са най-малкият проблем. Има ги в Западна Европа, не са толкова скъпи. Както има пари за нови автомобили на депутатите, така трябва да има и пари за МВР", коментира още експертът.


Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини