Приеха 8% праг за коалиции с пот на чело, Янев бори политическия разврат

Парламентът прие изборният праг за коалиция да стане 8% за всички партии в нея, но без допълнително повишаване на прага и независимо от броя на партиите участващи в обединението.

31 народни представители ще се избират по мажоритарна система в едномандатните избирателни райони, а 209 народни представители ще се избират по пропорционалната система с кандидатски листи на политически партии или коалиции.

Дебатите за спорното предложение продължиха повече от 4 часа. Приемаме текстове на второ четене, а водим дебат като за първо, възмути се Екатерина Михайлова, депутат от ДСБ. Според нея много късно се правят промените, които поставят под въпрос честността на изборите.

В България веднъж завинаги трябва да пресечем политическия разврат, а всеки политик, който е довел партията си до фалит, бърза да направи безпринципна коалиция, за да оцелее. Така Яне Янев от РЗС се обърна към противниците на предложението за вдигане прага за коалициите на 8%, което той направи заедно с Димитър Абаджиев, Георги Пинчев и Иван Колчаков.

Преди изказването на Янев Христо Бисеров от ДПС направи предложение в пленарна зала прагът за коалициите да остане 8%, но без прибавяне на 1% за всяка следваща партия-участник, ако политическите сили са повече от две.

Яне Янев коментира, че предложенията му са изцяло подчинени на европеизирането на политическата система. Той определи сегашната като "балканска, която няма нищо общо с европейските норми".

"Смешен плач" - така той нарече отношението на противниците на проекта "8% +1% плюс". В нашето законодателство, продължи Янев, няма дефиниция за коалиция, което е пълен абсурд. Каквато е теорията, такава е практиката, според Янев.

Очевидно е, че през последните 20 години в България след формирането си една коалиция става неконтролируема и безотговорна, каза той. Една коалиция може да е създадена от две партии, после да остане само една и накрая да няма санкция за никого, заяви Янев.

Ние предлагаме нещо разбираемо и ясно и искаме коалициите да са на принципна основа и да не се сглобяват в последния момент между фалирали политически лидери, заключи Янев.

От доста време анализаторите у нас смятат, че българските граждани се отнасят с недоверие към политиката, политиците и техните платформи, което се изразява с отказ от гласуване, каза Ангел Найденов от КБ. Този отказ е продиктуван от начина, по който се избират народните представители.

Факт е, според Найденов, че има нагласа за промяна, но е факт също и че няма универсална система, която да удовлетворява всички.

Найденов добави, че в Коалиция за България осъзнават недостатъците на вариантите, които предлагат, но биха били удовлетворени, ако имаха срещу себе си идеи и предложения от страна на опозицията.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини