Кроят нов преврат в СДС

Лавина от искания за оставката на председателя на Съюза на демократичните сили (СДС) Мартин Димитров се очаква от сините структури. Гневът на седесарите е предизвикан от подписаното в петък споразумение между СДС и ДСБ за създаване на предизборна коалиция за предстоящите европейски и парламентарни избори, пише в днешния си брой Монитор.

Негодуванието вече е тръгнало от най-голямата организация - столичната.

В сряда вечерта ще се проведе заседание на областния съвет на структурата, на което ще бъде поискано обяснение от Мартин Димитров защо е подписал споразумение, след като не е изпълнено условието Иван Костов да не е в листите за народни представители.
"На практика 90 % от хората в софийската организация са демотивирани. Решението Костов да не е в листите беше взето отдолу след общи събрания на общинските съвети във всеки един от районите", обясни пред изданието председателят на софийската организация Борислав Бориславов.

Според него има рязка демотивация сред седесарите, затова лидерът трябвало да разясни действията си.

"Трябва да се отговори на много въпроси, дори да има извинение от страна на Мартин, щом приемаме човек, който твърдеше, че духът е напуснал тялото, а една сутрин духът се върна в тялото", категоричен е Бориславов. Освен това синият лидер нямал мандат да подписва документи за разпределението на листите.

Междувременно Станислав Благоев и общинският съветник в СОС Николай Желев са си подали оставките като членове на Националния съвет. Причината е, че на заседанието на СДС-София са гласували за изискването Костов да не е в листите, а на Националния съвет са подкрепили споразумението за създаване на коалиция между СДС и ДСБ.

Очаква се обяснения от синия шеф да бъдат поискани и от структурите в Стара Загора, Хасково, Смолян, Варна и Пловдив-град. Говори се и за оставката на Мартин Димитров.

В петък ще се проведе заседание на организацията във Варна. Председателят на структурата и народен представител от ОДС Димитър Димитров заяви пред вестника, че вероятно Мартин Димитров ще бъде извикан в морската столица да даде обяснения защо е подписал "на тъмно" споразумението с ДСБ.

"Защо парламентарната група на ОДС не знаеше за подписването в петък сутринта? Може да сме искали да присъстваме", коментира той. Въпроси ще бъдат задавани и заради информацията, че водаческото място във варненската листа е за ДСБ.

"Той взима решенията еднолично и връща методите на БКП", отсече Димитър Димитров.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини