18-годишното момиче се бори с агресивния Сарком на Юинг, само за лъчелечението са нужни над 60 000 лева

Футболисти ритат благотворително, за да помогнат на Атанаска от Девин в битката с рака

Вместо да се готви за матури и абитурентски бал 18-годишната Атанаска Тарашева от Девин се бори за живота си. Момичето страда от Сарком на Юинг и в момента е на лечение в Турция. 

Животът на Атанаска е пълен с мечти - да завърши гимназия, да следва в Англия. Дори ходи на уроци по английски в Пловдив и избира университети. До мига в който лекарите и поставят тежката диагноза. "Откриха го съвсем случайно, заболя я крака и след два месеца обикаляне по болниците, назначиха ядрено-магнитен резонанс. Резултатите излязоха веднага след нова година. Оказа се Сарком на Юинг, който се развива само при деца и се развива много бързо, много е агресивен", разказва лелята на момичето Милена Гайдарова.

Веднага започват лечение, първата химиотерапия е в България.

"При втората химиотерапия искаха да направят ампутация на крака. Тя категорично отказа", спомня си Милена.

Семейството се насочва за спешно лечение в Турция. Започва кампания за събирането на средства, за да може Атанаска да замине.

"Спешно беше необходимо да се събере една значителна сума, която не беше по силите на семейството, направихме няколко инициативи, съвместно с ръководството на Средно училище "Христо Ботев", където тя учи. Децата от училището също проявиха самоинициатива, те направиха базар, продаваха направени от тях неща - рисунки, други сувенири, и за кратко време цялата общественост от Девин, включително от съседните общини, успяхме да съберем необходимата сума за първоначалното й заминаване за Турция", каза кметът на Девин Красимир Даскалов, който също е съпричастен с борбата на Атанаска. 

Няколко поредни курса химиотерапии стопират развитието на болестта, Атанаска вече не изпитва болки, но трябва туморът да се свие, за да може кракът й да бъде опериран и да й поставят изкуствена става. В момента е назначено лъчеление, след това ще се необходими още пет химиотерапии. "В момента ни трябват 60 хиляди, но това далеч не е сумата за лечението на Атанаска, всеки сблъскал се с нещо подобно знае, че самото лечение е дълго  продължително и изисква много средства", казва лелята на момичето. 

За да се грижи за детето си, майката напуска работа и в момента е заедно с Атанаска в Турция. Бащата, работи в чужбина и осигурява средства за ежедневните разходи, но семейството наистина изнемогва. А самата Атанаска е с висок дух, въпреки болестта, и вярва че ще се пребори.

За да й помогнат, община Девин организира футболен турнир на 15 и 16 април. Всички, които са съпричастни се очакват на спортната площадка на хотел "Орфей" в 10 сутринта. Планират се и благотворителни концерти.

SmolyanCup също избраха тази година благотворителната им каузата да е в помощ на Атанаска. 14 отбора ще се включат в спортен турнир в Смолян, който стартира в събота от 10 часа на стадион "Смолян", под надслов „Да помогнем на Атанаска Тарашева в тежката битка, която води". Входната такса за всеки участник е 5 лв. Освен това, всеки желаещ ще може да дари средства за благотворителната кауза, в специална кутия за дарения.

Ние също се присъединяваме към молбата на семейството да помогнем на Атанска, за да сбъдне мечтите си.

Банкова сметка: 

BIC TTBBBG22 - SG Експресбанк 

IBAN BG44TTBB 9400 1526 3284 47 

титуляр Альоша Тарашев - баща 

Величка Петкова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини