Поне 1 млрд. лева източени от "Софийски имоти"

Над 1 млрд. лева са източени от общинското дружество "Софийски" имоти", показа проверката на прокуратурата. До момента счетоводните експертизи са доказали ощетяване на компанията с около 150 млн. лева, пише в днешния си брой Монитор.
Тези пари обаче са малка част от истинските загуби, твърдят наблюдаващите прокурори по делото Пламен Георгиев, Пламен Панайотов и Виржиния Димитрова.

В момента обвинителите разследват 9 от общо 13 направления, по които е било източвано общинското дружество. Около 150 млн. лв. са щетите от дейността на "Софийски имоти", сочат досега данните на експертите. Повече от 1050 продажби от създаването на дружеството до 2005 г. са били проверени.
Най-вероятно огромна част ще бъдат инкриминирани.

"По първото дело от 17 проверени сделки 15 бяха дадени на съд. Ако се запази това съотношение, сами ще си направите сметка колко от тези 1050 сделки ще се окажат неизгодни за "Софийски имоти", обясняват прокурорите.
Има терени, които са продавани или апортирани на цени 2-3 хил. пъти под пазарните. Харизвани са парцели за под 1 лв. на кв. м. Основните нарушения са, че имотите са продавани на много по-ниски цени от пазарните и при изтекъл срок на валидност на оценките.
Далаверите в дружеството се правели по няколко схеми.

При първата се влизало в съдружие с новосъздаваща се фирма чрез предоставянето на имоти като апортна вноска. Няколко поредни години новата фирма работела на загуба. След това "Софийски имоти" продавало на безценица дела си на нов съдружник.
При втората схема общинското дружество продавало имоти на неколкократно занижени цени. Другите подозрителни сделки на дружеството били за спонсорство, дарения и реклама. Те станали и причина за първата проверка на "Софийски имоти".
"Представете си едно общинско дружество, което работи изцяло на загуба, да има перо в бюджета си, предназначено за спонсорства, реклама и дарения. Някои от тези договори са за десетки хиляди левове. Всички знаем, че именно чрез такива сделки се извършват класическите източвания на повечето фирми", обясни още прокурор Георгиев.
Друг раздел от разследването са 30 сделки, сключени през 2003 г., при които имоти са продадени на цени в пъти по-ниски от тези, на които са били включени в дружеството.
Когато са вписани в активите на дружеството, те са записани с определена цена. При продажбата им обаче стойността им е намалена многократно. Освен това на всички е ясно, че цената, с която сградата или парцелът са включени в баланса на дружеството, въобще не отговарят на реалната пазарна стойност.
В тях влизат съвместните дружества, от които са извършени хиляди и хиляди продажби. Други две големи звена на разследването са наемите на имоти и данъчните престъпления. Прокурорите смятат, че ДДС при продажба е плащан от дружеството, а не от крайните купувачи. Така те са се облагодетелствали с още 20 %, обясняват обвинителите.
В Софийския градски съд трябваше да тръгне първото дело, което бе образувано срещу бившите шефове на дружеството. Състав на Софийски градски съд обаче отложи делото срещу 14-те подсъдими за източване на общинското дружество "Софийски имоти".

Причина за отлагането се оказа фактът, че двама от обвиняемите не са получили препис от обвинителния акт на прокуратурата.

Следващото заседание на съда е насрочено за 24 март 2009 г. от 9 ч. Подсъдими по делото са 14 ръководители на фирмата, сред които е и Емилия Бакърджиева, сестра на бившия вицепримиер в правителството на СДС Евгени Бакърдижев.

Станимир Зашев, Симеон Симеонов, Милен Минчев, Стоян Янев, Любомир Иванов, Ина Станчева, Емилия Бакърджиева, Тошко Добрев, Петър Савов, Милена Владимирова, Николай Даулов, Маргаритка Григорова-Николова, Светослав Симеонов и Детелина Мильова са обвинени в безстопанственост и издаване на неверни заключения за 15 терена. Така са ощетили "Софийски имоти" с 2 007 946 лв.

Според публикации в пресата, в обвинителния акт се описват скандални факти. Според него "Софийски имоти" продава на "Билла недвижимости" ЕООД 8343 кв. м на бул. "Сливница". Техни съседи стават OMV, които си купуват 1331 кв. м. Общата сума, която плащат двете компании, е 1 796 580 лв.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини