Алексей Петров не бил държавна тайна

Длъжността и статутът на Алексей Петров в ДАНС не е класифицирана информация. Това е приел Алексей Трифонов от Софийския градски съд като основен мотив да оправдае бившия вътрешен министър Румен Петков по делото му за разкриване на държавна тайна по непредпазливост, съобщава вестник "Сега".

В момента процесът срещу червения депутат виси пред Софийския апелативен съд и неговото решение по казуса с осветяването на бившата барета Алексей Петров ще е окончателно.

Магистрати предположиха, че делото няма да бъде насрочено и решено преди парламентарните избори това лято.

Съдът приема за установено всичко, което прокуратурата сочи в предложението си бившия силов министър да бъде наказан. Но това че Петров бил разузнавач II степен, не било тайна. Прокуратурата протестира решението на съдия Трифонов и настоява Петков да бъде санкциониран административно.

Това е единствената възможност, тъй като за престъплението, в което е обвинен, НК предвижда до 2 години затвор, а той е с чисто съдебно минало. Пред СГС прокуратурата пледира за глоба "около средния размер", което означава около 2500 лв. Според обвинителите обаче Петков е издал класифицирана информация, въпреки че е можел да предвиди последиците от постъпката си. Той бил напълно наясно какъв е Алексей Петров в Национална служба "Сигурност", самият той го е повишавал през есента на 2007 г.

Делото срещу Петков е секретно и затова от съда отказаха да предоставят мотивите за оправдателното решение дори и със заличената класифицирана информация, която съдържат.

По закон актовете на съда са публични и дори трябва да се публикуват в интернет. Изискването е това да се прави при спазване на законите за защита на личните данни и на класифицираната информация.

Без мотиви се публикуват единствено решенията по дела, които засягат гражданския или здравния статус на хората (като тези за осиновяване, развод, освидетелстване и т.н.).

Делото срещу Петков не е сред тези. Петков бе обвинен в края на октомври м.г., след половин година разследване за това кой освети бившата барета Алексей Петров. Това бе част от грандиозния скандал, който разтресе вътрешното ведомство миналата пролет и доведе до оставката на министъра.

Сътрудникът на ДАНС бе осветен в края на март м.г. покрай срещата на Петков с оперативно интересните братя Галеви. По време на изслушването си от парламентарната вътрешна комисия бившият шеф на ГДБОП Ваньо Танов обясни, че на срещата е присъствал и Алексей Петров, но без да уточнява в какво качество.

По-късно пред агенция "Фокус" Румен Петков се възмути, че е "разкрита самоличността на един офицер на прикритие", "служител в ДАНС" и се гневеше, че е застрашена сигурността му.


Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини