На едния протест – бой, на другия – чай при Станишев. Преглед на националния печат

„Стандарт": Протест на чай при Станишев. До две седмици правителството ще реши дали да отвори III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй". Това увери на чаша чай премиерът Сергей Станишев предводителите на движение "Напред". Председателите на партиите "Гергьовден", ЛИДЕР и ВМРО внесоха декларация в Министерски съвет с редица мерки и искания за излизане от газовата криза. Те проведоха 40-минутна среща с премиера в кабинета му на "Дондуков" 1 след двучасов митинг под прозорците на Министерския съвет.
"Станишев ни увери, че взима на сериозно исканията ни за незабавно отваряне на III и IV блок на АЕЦ. Самият той е възложил на кабинета да изчисли до две седмици плюсовете и минусите от отварянето на блоковете", разказа лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.
„24 часа": "Брюксел, чуй: България си иска АЕЦ Козлодуй!". Това скандираха вчера 10 000 от демонстрацията на движение "Напред" за нова енергийна стратегия. Членове на ВМРО, ЛИДЕР, Земеделския народен съюз и "Гергьовден" се изсипаха под прозорците на премиера на "Дондуков" 1 по измитата с вряла вода миналата вечер "Витошка".
150 коменданти на войводите бдяха за желязната дисциплина на мероприятието, в чиито първи редици крачеше бодро духовата музика на бившия 19-и мотострелкови полк в Кресна. "Някои замръзват в студа, други - не", премери "пулса" на фанфарите и кларнетите изпълнител от първия ред.
„Труд": Сделка посред нощ. Руският газ скоро тръгва - тази надежда обхвана за пореден път сърцата на милиони мръзнещи европейци, след като бе съобщено, че Русия и Украйна са се споразумели за цената и транзита на синьото гориво. И че днес ще бъдат подписани споразуменията, които незабавно биха отприщили транзита на газ за Европа.
Над 10 часа преговори. Това стана в Москва на преговори между руския премиер Владимир Путин и украинската му колежка Юлия Тимошенко. Те започнаха веднага, след като премиерката кацна в руската столица в 16 ч московско време в събота и продължиха до след полунощ. Очаква се днес да бъдат подписани документите за договореностите и бързо след това да тръгне руският газ.
„Дума": Свързаните газопреносни мрежи - спасителен пояс при криза. Изход от енергийната криза в момента са договорените още на 12 януари с гръцкия министър проверки от тяхна страна на възможностите да получаваме газ през Гърция - 2 млн. кубически метра на денонощие, което не е малко, каза в предаването "Неделя 150" по БНР министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Той подчерта, че двете газови компании са непрекъснато в контакт. Димитров заяви, че страната технически е готова да получава газ от Гърция, промяна е направена на 14 януари и газ от Гърция можеше да тръгне още вчера, ако има договорка как ще се плащат количествата. Министърът на икономиката и енергетиката каза, че се водят преговори и с Турция и допълни, че турският енергиен министър има изключително интересни идеи да се направи връзка през Босфора и България да бъде закачена към газа, който идва от Иран, "Син поток", Азербайджан. Той посочи още, че във вторник ще се договарят същите условия, които се договарят и с Гърция.
„Новинар": Кехайов свиква алтернативен лекарски събор. Бившият председател на Българския лекарски съюз Андрей Кехайов свиква събор, на който трябва да оцени дали е бил редовен предишният. Миналата среща на лекарите беше свикана от здравния министър Евгений Желев и Кехайов беше отстранен принудително.
На събора, който продължава до сряда, Кехайов и управителният съвет на организацията ще представят доклад за дейността си, както и финансов отчет. Според Кехайов ръководителите на десет от регионалните колегии все още не са внесли членския си внос към БЛС и затова не са имали право на глас. Оттам допълват, че в момента в касите на съюза има около 10 млн. лв. Според новото ръководство на съсловието обаче организацията е оставена само с пасиви и няма налични средства.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини