Антични битки и скорошни диктатори пресъздадоха младите историци на "Славейков"

    Знаменателни исторически личности от различни епохи си дадоха среща в Актовата зала на СУ "Петко Рачов Славейков" по време на 8-мия исторически маскен бал под надслов "Из дневника на младата историчка". Събитието бе организирано и проведено като част от дейностите на клуб "Млад будител" с ръководител Димитър Димов в рамките на проект "Училище за шампиони", финансиран по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", приоритетни оси "Образователна среда за активно социално приобщаване", процедура "Образователна интеграция на учениците от етническите малцинства и/или търсещи или получили международна закрила". 

    Интересни превъплащения показаха единадесетокласниците, участващи в проекта. За много от тях това бе първа актьорска изява, преминала с изключителен успех и с бурни аплодисменти от страна на многобройната публика. 

    Спартанец и персиец разиграха батална сцена под зорките погледи на богините Атина и Афродита. Английските кралици Елизабет и Мария Тюдор размениха писма помежду си в спора за короната. Сюлейман Великолепни се опита да обвини в предателство Хюррем, но любовта му победи ревността. Двама хайдути организираха борбата за освобождение на България, а Райна Княгиня разказа за ушития байряк. В обща сцена се изявиха живелите в различни епохи и различни части на света владетелки Екатерина Велика, Елизабет Кастилска, Мария Антоанета и Клеопатра. Своето място на историческата сцена с култови фрази и поведение получиха Хитлер, Сталин и Тодор Живков. Всички те присъстваха на различни страници в дневника на младата историчка - в ролята новият председател на Ученическия парламент Супита Шенкова от 11"в" клас. 

    Официален гост на маскения бал бе директорът Милко Багдасаров, както и колеги - учители. Димитър Димов не пропусна да благодари на директора на Театрално-музикалния център в Кърджали за костюмите и традиционно добрите взаимоотношения. Целта на проявата, по думите на ръководителя на клуба, е представяне на един поглед върху историята по един интересен, нестандартен и запомнящ се начин. Макар и фундаментална, историята е трудна наука, а днешните младежи я възприемат по-лесно по този разчупен начин.

    Димов анонсира още едно събитие на школата "ИстОрика", което ще се проведе непосредствено преди Коледа. Последваха снимки и поздравления за актьорите, които зарадваха не само присъстващите свои близки и родители, но и съучениците си с наистина прекрасна актьорска игра. 

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини