КНСБ:Републиканският бюджет трябва да бъде приет без радикални промени

Средствата ще се използват в здравеопазването, социалните заведения, науката и общественото осигуряване

По наши сметки животът на този парламент не може да бъде повече от два месеца. Два са въпросите, които стоят остро на вниманието и отговорността на Народното събрание. Единият е зададен от референдума и е свързан с избирателната система. Като най-голяма гражданска организация в България смятаме, че през тези два месеца, ако се променя избирателната система, това трябва да стане с широк  обществен дебат за плюсовете и  минусите. Готови сме да участваме с нашите гледни точки. Това заяви на пресконференция в Кърджали председателят на КНСБ  Пламен Димитров.

Другият въпрос, който трябва да реши парламентът е приемането на бюджета за 2017 г. За нас е важно  да бъде приет в този или подобрен вариант.  Не казваме, че проектобюджетът на ГЕРБ, който се обсъжда в момента, е най-добрият, но сега в тази политическа ситуация, в която се намираме, е възможно най-добрият, по-добър от бюджета за 2016 г.  В него са заложени да бъдат събрани над 2 250 000  000 повече приходи и 3 600 000 000 повече разходи, добави синдикалният лидер.

Според него все още има опасност бюджетът на не бъде гласуван на второ четене, което заплашва много от системите, които са договорили. КНСБ е договорила повече разходи от 650 млн. лв.  за заплати и издръжка, за хората, твърди Пламен Димитров.

Настояваме политиците да вървят към приемане на този бюджет без радикални промени, без предложения сега да се маха плоския данък. Не че не искаме, ние сме единствени, които сме искали да се махне този данък от самото му създаване. Но не му е сега времето да се говори за неговата промяна. След изборите ние ще бъдем първите, които за пореден път ще искаме данъчната система да бъде преразгледана, категоричен бе Пламен Димитров.

КНСБ  иска за 100 млн.лева допълнително в бюджета. Утре ръководството на синдиката ще има среши  парламентарни групи  на ГЕРБ, БСП, Патриотите и ДПС, на които ще каже как да бъдат намерени тези 100 млн. лв., без да  се нарушава приходната и разходната рамка на бюджета. От тях 20 млн. лв. са за училищното и детското здравеопазване, 15 млн. лв. за социалните заведения – домовете за стари хора, за хора с увреждания и  за деца.  За БАН ще настояват за още 7 млн. лв., а за Селскостопанска академия – за 11 млн. лв. Още пари са необходими са Спешната помощ.

От  КНСБ искат повече  пари в държавното обществено осигуряване – увеличение на минималното обезщетение за безработица от 7.20 лв. на   9.50 лв. на ден, за което трябват около 15 млн. лв., както и увеличение на обезщетението за гледане на дете през втората година.  Програмата за саниране не трябва да бъде спирана , гражданите я оценяват позитивно, заяви Пламен Димитров.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини