Бюджет за 2017-а ще има, отменят здравната реформа на Москов. Преглед на печата

Политическата буря, предизвикана от президентския вот е водеща тема за вестниците в сряда.

"Цецка Цачева, която изгуби на балотажа на президентските избори, остава председател на Народното събрание и няма да подава оставка. Това заяви тя пред медиите в парламента след заседание на ПГ на ГЕРБ. На него са били обсъждани приоритетите на депутатите и седмичната програма на НС. Цялата група стои зад мен, няма да подавам оставка, обяви Цачева, цитирана от БТА и bTV. За такава възможност тя намекна вечерта след балотажа, когато заяви, че групата на нейната политическа сила ще реши дали да остане начело на НС. Тогава тя изрази готовност, ако се наложи, дори да напусне парламента. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов също потвърди, че Цецка Цачева е легитимният председател на 43-я парламент и получава подкрепата на групата..." - в. "Стандарт".

"Ген. Румен Радев не е кандидат, наложен нито отвън, нито отвътре, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред БТВ. Системата ни е сбъркана - смята се за нормално кандидатът да е предложен отвън или от икономическо лоби, а не се приема единственото нормално в тази ситуация. Радев е наша кандидатура, това е промяната в България. Казваме "Край" на това политическо мислене - че някой отвън може да ни диктува, че някой отвътре може да ни дърпа конците. Този човек не е кандидатура нито на външни, нито на вътрешни сили, заяви Нинова. Според нея избирането на Радев е едновременно победа за него, за БСП, но и загуба за ГЕРБ. Има негативен вот към правителството и политиките, които водеше, голяма заслуга има БСП, както и личен вот на Радев - с качествата си той привлече много хора извън БСП, посочи тя. По думите на Нинова БСП категорично няма договорка с ГЕРБ по каквито и да е въпроси. Освен това премиерът в оставка Бойко Борисов "лъже, че имаме договорка с ДПС". Не сме имали договорки с политически централи с никого. Да видим фактите - извън БСП, най-много гласове Радев получава от ГЕРБ, след това - ДПС, Патриотичния фронт, Реформаторския блок, Веселин Марешки - т.е. хора от най-различни политически партии и с различни убеждения..." - в. "Труд".

"Правосъдният министър в оставка Екатерина Захариева заяви, че няма предложение за участва в трети служебен кабинет. Тя подчерта също, че няма оферта и за служебен премиер и е несериозно да отговоря дали би приела. Призна обаче, че по-скоро би отказала, защото е била два пъти в служебни правителства и никак не е било лесно. Абсолютно съм оставена сама да предлагам законите и съм получила пълната подкрепа, каза още Захариева пред bTV. Според нея след загубата на президентските избори премиерът в оставка Бойко Борисов не се държи като обиден, а действа отговорно. Тя предположи, че с думите си за "агнешките главички" Борисов има предвид новата формация, която Радан Кънев анонсира. По думите на Захариева дясното се саморазбива. Захариева изтъкна, че Борисов и президентът Росен Плевнелиев не са си говорили чрез посредник и между двамата не е имало напрежение. Теоретично е възможно да имаме 2 месеца кабинет в оставка, отбеляза още Екатерина Захариева и допълни, че няма срок за връчване на първи мандат за съставяне на кабинет. След като ГЕРБ и БПС казаха, че биха върнали мандат за правителство, Захариева коментира, че би посъветвала държавния глава да връчи третия на Патриотите, защото те са трети на президентските избори..." - в. "Стандарт".

"Още преди 10 дни съюзниците на Борисов замислили да свалят кабинета Според теория на конспирацията те планирали да сторят това след изборите с неизпълнимо искане за 300 лева пенсия Бюджетът, който във вторник светкавично обиколи 16 комисии и мина на първо четене, може да бъде взривен на 17 ноември, четвъртък. Финансовият министър Владислав Горанов изпълни обещанието си и внесе проекта въпреки опасенията, че ГЕРБ ще го оттегли. Но предупреди: "За мен най-страшното е да се поддадем на популистки теми и тези в един парламент, в който никой не носи отговорност за изпълнителната власт. Много бели могат да се направят". За опасността да няма ясни държавни сметки през 2017 г. потвърдиха пред "24 часа" и депутати от ГЕРБ и БСП. 10 дни преди изборите патриотите отказаха да подкрепят бюджета на ДОО в бюджетната комисия. И обявиха, че ще настояват минималната пенсия да се вдигне от сегашните 161 на 300 лв. Красимир Каракачанов, който стана трети в президентската надпревара, заяви пред "24 часа", че патриотите няма да се откажат от предизборния си ход с парите за възрастните. Той обаче е категоричен, че това не е "ход за сваляне на властта"..." - в. "24 часа".

"Политическите консултации при президента за връчването на нов мандат ще започнат още в четвъртък. Това съобщи председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в кулоарите на парламента. Те ще стартират веднага след като парламентът приеме в сряда оставката на кабинета "Борисов 2". Първи при Росен Плевнелиев ще влязат ГЕРБ. След като направи консултации с всички парламентарни сили, държавният глава ще връчи първия мандат за съставяне на ново правителство. Президентът има график и едва след срещите ще формулира възможните консенсусни точки между групите. И тогава вече ще се върви към предсрочни избори, обясни и Цветанов. Той потвърди отново, че ГЕРБ ще върне мандата за съставяне на ново правителство след оставката на Борисов. Според Цветанов в този парламент няма други групи освен БСП, които могат да формират кабинет Соцлидерът Корнелия Нинова обаче бе категорична в изборната нощ, че БСП ще върне мандата и няма да участва в ново правителство в рамките на 43-ото НС." - в. "24 часа".

"Кметът на София Йорданка Фандъкова няма да подава оставка. Това бе коментарът й по повод заканата на премиера Бойко Борисов да потърси отговорност от кметовете за провала на кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева на президентския вот. "Не зная от къде идва тази информация. С мен не са водени такива разговори", категорична бе Фандъкова. Тя допълни, че оставката на правителството е изключително отговорно решение, което показва, че ГЕРБ може да носи отговорност. Фандъкова се надява новият президент Румен Радев да прояви разбиране за ролята и мястото на столицата и големите градове за цялостното развитие на страната, каквото е виждането на Европейската комисия. Фандъкова поздрави и кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева за победата на балотажа. "Аз работя с кметове от различни политически сили - "Красно село", "Кремиковци", "Витоша". Тя (Иванчева) като представител на гражданите и инициативния комитет, също ще бъде част от екипа", коментира Фандъкова. "Пожелавам й много бързо да навлезе в работата и да разбере, че кметът на района е много важна фигура, че той не просто трябва да иска пари, а трябва да подготвя и защитава своите проекти". Така Фандъкова отговори на искането на Десислава Иванчева за още средства за облагородяване на "Младост"." - в. "Сега".

"Политическата криза в страната ще продължи поне до пролетта и държавата ще бъде като парализирана. Тази прогноза направи политологът Стойчо Стойчев пред Българското национално радио. Според него подадената оставка на премиера Бойко Борисов след загубата на ГЕРБ на президентските избори ще доведе до сигурни предсрочни избори, а до провеждането им ключови административни процеси ще спрат. Стойчев подчерта, че съставът на следващия парламент зависи основно от това какви промени ще бъдат направени в изборния закон, особено в частта му с въвеждането на мажоритарната система. "При стопроцентова мажоритарна система с абсолютно мнозинство в двата тура, както беше формулиран въпросът на референдума, в следващия парламент ще има две или три партии, като основната част от мандатите ще бъдат концентрирани в двете най-големи. Така ще имаме и еднопартийно мнозинство, и еднопартиен кабинет. Може би е добре българите да видят какви резултати произвежда една мажоритарна система, за да узреят за идеята, че всъщност пропорционалното представителство е много по-подходящо за нас", обясни Стойчев. Той каза още, че очаква на следващите парламентарни избори в надпреварата за власт да се включат политическите проекти на Веселин Марешки и Слави Трифонов, въпреки че те все още не са създадени официално." - в. "Дневник".

Съдбата на проекта за бюджет за 2017 г. също е сред водещите теми.

"Бюджет 2017" мина успешно през повечето от 17-те комисии, които днес и утре се събират на извънредни заседания, за да може в четвъртък (17 ноември) той да бъде гледан в пленарна зала на първо четене, съобщи capital.bg. Преди ден ГЕРБ даде заявка да оттегли проекта за бюджета, но малко по-късно финансовият министър Владислав Горанов заяви, че това няма да бъде сторено. Сега бюджетът мина през различните комисии с гласовете на ГЕРБ и Реформаторския блок, докато БСП и ДПС традиционно гласуват "против". Бюджетът за отбрана мина на първо четене в ресорната комисия, въпреки че ДПС поиска повече средства за сектора. В поректобюджета за догодина сазаложени 825 млн. лв. повече в сравнение с 2016 г. От БСП гласуваха против с мотива, че има опасност планираното целево финансиране за около 400 млн. лв. за нови изтребители и патрулни кораби през 2017 г. да не се случи, тъй като средствата не могат да бъдат усвоени, без да бъдат подписани съответните договори за закупуването на новата техника и да започнат плащанията. Бюджетът на здравната каса (НЗОК) за следващата година бе приет от парламентарната здравна комисия, като БСП и ДПС гласуваха против. За догодина за здраве са предвидени около 250 млн. лв. повече. От ГЕРБ обаче ще поискат някои промени в между първото и второто четене, но те не засягат заложените суми - общо 3.45 млрд. лв..." - в. "Дневник".

"Правосъдният министър в оставка Екатерина Захариева заяви, че правителството остава зад проекта на бюджет за догодина, който са предложили. Тя отбеляза, че има риск бюджетът да не бъде приет, но изтъкна, че кабинетът в оставка стои зад политиките. Захариева допълни, че ако след оставката на кабинета "Борисов" има ново правителство, то може да предложи корекции по парите за 2017 г..." - в. "Стандарт".

"Три от основните формации в парламента - БСП, ДПС и Патриотичният фронт (ПФ), изчакват с окончателните си позиции по бюджета за 2017 г., който влиза за първо четене в пленарна зала в четвъртък. Засега проектът получава одобрение в парламентарните комисии благодарение на гласовете на ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ). Депутатите от БСП и ДПС гласуват "против". Засега е известно, че на първо четене депутатите от АБВ няма да подкрепят проекта, а тези от БДЦ ще гласуват и "за", и "против". Депутатите от Патриотичния фронт, от чиито гласове може да зависи приемането на бюджета, още не са обявили позицията си. От думите на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов днес се разбра, че "Обединените патриоти", в които освен фронта влиза и "Атака", продължават да настояват за 300 лева минимална пенсия." - в. "Дневник".

Всекидневниците съобщават, че съпътстваните от скандали промени в здравеопазването, въведени от министър Петър Москов, са на път да отпаднат.

"ГЕРБ се отказа от любимата реформа на министър Москов Първата и една от най-важните промени в здравния сектор, за които настояваше здравният министър Петър Москов, така и няма да види бял свят. Разделянето на пакета лечение на здравната каса на основен и допълнителен няма да се случи и догодина, тъй като няма да бъде разгледано от настоящия парламент. Промяната в Закона за здравното осигуряване, с която пакетът на НЗОК се разделя на основен, лечението по който е приоритетно и за него не се чака, и на допълнителен, по който могат да се правят листи на чакащи, беше приета на първо четене през есента. Но проектът няма да стигне до второ четене. "Няма никаква логика да се гледа този законопроект, защото той касае визията на едно министерство, което е в оставка. Темата за разделянето на пакетите остава в приоритетите на министъра на здравеопазването, който утре вече ще бъде бивш", обяви председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова от ГЕРБ пред Медиапул. Така евентуалното разделяне на пакетите ще остане за следващите управляващи. Ако сред тях не е Петър Москов, то едва ли изобщо ще се върне на дневен ред, защото дори и в ГЕРБ не одобряваха особено поправката. Това беше първата промяна в здравното законодателство, предложена от Петър Москов през 2015 г. Разделянето на пакетите на НЗОК дори беше прието от парламента, но след това беше отменено от Конституционния съд, който беше сезиран от БСП и ДПС. Според магистратите самата промяна не противоречи на конституцията, проблемът според тях беше, че в закона не пишеше изрично по какви критерии се определя кои заболявания ще са с приоритетно финансиране и за кои ще се чака. Текстът не влезе в сила и се наложи здравното министерство да го напише и внесе отново в парламента. Самият Петър Москов вчера обясни, че ще настоява разделянето на пакета да се гледа от този парламент. Според министъра в оставка целта беше в основния пакет да попаднат социално значимите болести, финансирането за тях да се увеличи, така че лечението да е 100% гарантирано и безплатно. За останалите заболявания пък трябваше да се заделят по-малко средства, отколкото сега, и за лечението им да се чака. Москов дори направи основен и допълнителен пакет, преди КС да отмени разделянето им. Всички клинични пътеки, по които НЗОК плаща, попаднаха в основния пакет, а в допълнителния имаше само 3 - като операции при инконтиненция и с робот Да Винчи. "Тази мярка в условията на една-единствена здравна каса, която трябва да финансира и единия, и втория пакет, е трудно да се реализира. Една година парламентарно време беше "изядено", за да се обяснява колко добро е това решение, а единственият, който възторжено го твърдеше, бе самият д-р Москов", коментира бившият здравен министър д-р Стефан Константинов. Въпреки че ГЕРБ и РБ бяха коалиционни партньори 2 години, вчера Даниела Дариткова обяви, че хаос в здравната система не се задава, тъй като според нея тя е в състоянието, в която е била заварена през 2014 година, а единствената промяна е въвеждането на пръстовия идентификатор. Неговата съдба в момента е неясна..." - в. "Сега".

"Няма да минат по всяка вероятност ключови предложения от реформата на здравния министър Петър Москов като въвеждането на пръстови отпечатъци при приема на пациенти и разделянето на осигурителния пакет на основен и допълнителен. Законопроектът за пакетите е приоритет изключително на министър, който вече в оставка, и няма причина текстът да се внася за разглеждане. Това стана ясно от представители на парламентарната здравна комисия във вторник след приемането на бюджета на НЗОК за 2017 г. Разделянето на плащанията от касата за основни и допълнителни услуги трябваше да влезе в сила догодина. Идеята на Москов беше основният пакет да покрива тежки и социално значими заболявания, изискващи хоспитализация, а допълнителният - състояния, позволяващи планов прием в болница. По отношение на пръстовите отпечатъци "системата вече е в експлоатация и лечебните заведения похарчиха маса пари за идентификаторите", коментираха пред "Труд" мениджъри на големи столични болници. По думите на управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов инвестираните средства няма откъде да бъдат възстановени. Обмисля се премахване на пръстовия отпечатък, заяви обаче зам.-председателят на здравната комисия д-р Емил Райнов във вторник. Според шефа на комисията д-р Даниела Дариткова отлагането на реформите нямало да причини хаос в системата..." - в. "Труд".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини