Нарушения в онкоболницата. Протест лекари и пациенти

"Лекари и онкоболни ще сезират прокуратурата за нарушения в Специализираната болница за активно лечение по онкология", обяви Теодора Захариева, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, информира бТВ.

От няколко дни лекари и пациенти протестират пред лечебното заведение, заради превръщането на клиниката по химиотерапия в отделение и настояват за оставката на директорката доц. Петранка Троянова. Според тях преструктурирането се прави, за да бъде освободена шефката на клиниката по химиотерапия доц. Константа Тимчева.

По думите на Захариева се принуждават пациенти на болницата да заплащат лъчетерапия (500 лв.), за да не се чака и да се премине към лечението по-рано. "На пациентите се дава декларация за следоперативно дарение за болницата и се заставят да плащат изследвания, които им се полагат по клинична пътека", казаха лекарите.

На пресконференцията проф. Иван Черноземски, член на Директорския съвет на СБАЛО, посочи, че е подал оставката си. Той обясни, че е бил подведен да подпише документ, с който болницата да бъде преструктурирана.

Лекарите и пациентите настояват да бъде направен нов конкурс за изпълнителен директор и да бъдат изнесени документите за преструктуриране на клиниката. Ако няма реакция от страна на Министерството на здравеопазването, те са готови в понеделник да протестират отново.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини