Държавата гние, проблемът сте вие

"Мишките от парламента избягаха, но ние няма да избягаме", зовяха разгневени студенти пред празната сграда на Народното събрание.

Плакати "Държавата гние, проблемът сте вие", "Писна ни", "Сигурност и бъдеще в България", "Колко още трябва да умрат, за да ни чуете" заляха площада пред Парламента.

Над 1000 студенти и еколози и още десетки граждани се включиха в гражданския протест, стоейки в проливния дъжд, изсипал се над София.

"Ние сме тук, а те къде са? След като са във ваканция, остава на първия им работен ден – 14 януари, да ги обсъдим отново и този път да ги изритаме от там", крещяха протестиращи.

Те запазиха минута мълчание в памет на убития техен колега Стоян Балтов, която завърши с всеобщо изпълнение на националния химн.

"Младите хора са умни и виждат. Аз бях два пъти в Студентски град при своите деца – един път при големия син, втори път при Стоян. Разберете хора, там е мизерия", проплака майката на убития Стоян, докато студенти внасяха декларацията си в деловодството на Народното събрание.

А в нея се настоява за държава без корупция, за изготвянето в 30-дневен срок на законопроект за студентските градчета, а и незабавно преустановяване на реституцията и приватизацията в тях.

"Младите хора считат, че не закон за студентските градчета е най-важното да се прави сега, а прилагането на действащите нормативни документи", обади се председателят на парламента Георги Пирински и допълни, че има достатъчно законодателни норми, които трябва да се изпълняват.

"Почуствахме, че има разбиране към нашите проблеми, държавните институции са съгласни с нас, но не очакваме само срещи и дискусии, а действия час по-скоро", надигна глас един от организаторите на протеста Кънчо Драгнев.

А иначе протестът тръгна в 11 часа от спортната зала "Христо Ботев", присъедини се и голяма група студенти от Пловдив.

"Държавата нехае за всички свои студенти, не само за тези в София", отбелязаха младите хора от града под тепетата.

Минаха покрай сградата на УНСС, Техническия университет, Биологическия факултет, УАСГ и Софийския университет, скандирайки "Елате с нас, протестът е за вас" и "Колеги, стига апатия, стига амнезия".

На няколко пъти пяха националния химн, което предизвика бурни овации от минувачите и усмивките им, в знак на съпричастност.

Дойдоха, скандираха и около 16 часа започнаха да напускат площада, насочиха се към сградата на Софийския университет, където да обсъдят бъдещите си действия, а и да изпият по един чай.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини