Пуснаха тракторите на жълтите павета

След няколко часа преговори столичната полиция пусна в града земеделските машини - не по-тежки от 4 тона.

С тях и с леките си коли фермерите се насочиха вместо към Парламента, към Министерския съвет - тъй като междувременно парламентът излезе в коледна ваканция.

Около 50 трактора са паркирани в района на паметника на Незнайния воин.

Протестиращите земеделци са блокирали пространството между църквата "Александър Невски" и ул. „Раковски" с трактори.

От шумните освирквания на протестиращите минувачите се вглеждат в плакатите, с които са облепени селскостопанските машини: „Стига лъжи, искаме условия за работа"„казва" един от тракторите, а друг предупреждава: „Стратегия и аграрна политика в Европа не се правят без съфинансиране от Националния бюджет".

На друг трактор е залепено искането, което със сигурност споделят всички: „Добра реколта - ниска инфлация".

Говори се, че протестиращите ще се отправят с тракторите към Министерски съвет, а представители на правителството казват, че това зависи от Столична община.

Около площад „Александър Невски" има засилена полицейска охрана, чиято екипировка буди у минувачите не по-малко любопитство отколкото тракторите.

Земеделските производители ще искат среща с премиера Станишев, на която той да поеме ангажимент, меморандумът, подписан от земеделския министър да бъде изпълнен, т.е. държавната субсидия да бъде получена. МВР предупреждава за поетапното блокиране на столичното движение

Припомняме, че още снощи започнаха мащабни проверки на полицията, дали машините имат разрешителни за движение по републиканските пътища.

Имаше забрана за движение на техниката в столицата. Над 500 машини бяха спряни на изходите на града.

В момента по един човек от регион охранява земеделските машини, тежащи над допустимото и недопуснати в столицата.

Едната колона е от КПП „Враждебна" до бензиностанция „Шел" край Долни Богров, а другата е блокирана от полицията край „Кремиковци".

Припомняме, зърнопроизводителите имат разрешение на кмета Бойко Борисов да направят своя протест пред парламента.

Протестиращите обясняват, че именно за да не нарушават наредбата са дошли с машини, които са под 4 тона.

По-рано зърнопроизводителите заявиха, че ако не бъдат допуснати сега за митинга, за който имат разрешение, ще останат тук цял ден, а ако се наложи - и цяла седмица, докато не се вземе решение да им се отпуснат необходимите субсидии.
От асоциацията обсъждат вариант, ако не бъде изпълнено тяхното искане, на пролет да не сеят.

Депутатите няма да дочакат протестиращите, тъй като Георги Пирински вече разпусна парламента за Коледна ваканция.

Междувременно стана ясно, че докато стигнат до София по пътя много от зърнопроизводителите са проверявани без причина, а на някои от тях са искани личните карти и са записвани номерата им.

По време на снощното си придвижване към столицата зърнопроизводителите са срещнали редица пречки от страна на полицията, разказват протестиращите.

Всички колони са били спирани без обяснения. Машините са били проверявани и глобени за липса на винетни стикери (селскостопанските машини са освободени от винетни стикери).

След това шофьорите са проверявани и за алкохол. Не е установено някой от тях да е употребил алкохол.

Зърнопроизводители, млекопроизводители и животновъди от цялата страна планираха протест от 10.00 часа пред Народното събрание и Министерския съвет.

Те пристигат в столицата в два лъча - от Северна и Южна България, за да настояват за незабавното получаване на директните плащания и националното доплащане за обработваемата земя за тази година.

Припомняме, в писмо до кмета Борисов вчера вътрешният министър поиска градската управа да се съобрази с чл. 12 ал. 1 от Закона за събранията, митингите и манифестациите и да промяна времето, мястото и пътя за движение на протеста на зърнопроизводителите.

Въпросният член гласи - когато времето и мястото на събранието, на митинга или пътят на движението на манифестацията създават условия за нарушаване на обществения ред или безопасността на движението, председателят на изпълнителния комитет на общинския народен съвет, съответно кметът, предлага промяната им.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини