14 града и 10 села в България са опасни за живеене

14 града и 10 села в България са опасни за живеене, тоест - с повишен здравен риск. Това реши вчера кабинетът, като определи 2 рискови групи места - при първата причините са свързани със замърсяването на въздуха, а при втората - със замърсяването на почвата, пише в днешния си брой Монитор.

Поради замърсяване на въздуха повишен здравен риск има в районите на Перник, София (Кремиковци), Кърджали, Асеновград, Куклен, Златица, Пирдоп, Димитровград, Девня, Бургас, Камено, Стара Загора, Гълъбово и Раднево.

Здравен риск поради замърсяване на почвата съществува в районите на София (Кремиковци), Кърджали, Златица, Пирдоп, Асеновград, Куклен, както и в селата Вишеград, Островица, Челопеч, Габровница, Злидол, Елисейна, Зверино, Боянци, Крумово и Брестник.

Районите с повишен здравен риск са определени въз основа на критерии, които отчитат наличието на превишаване на регламентираните нива на един или няколко от контролираните замърсители на атмосферния въздух, на трайни отклонения в качеството на подаваната питейна вода, на режим на водата над един месец годишно. Отчитат се също така превишение на максимално допустимите концентрации на тежки метали и т.н.

В опасните райони ще има специални програми за профилактика.
Източник: club.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини