Изселници от Бурса дариха стогодишен дървен сандък за чеиз на музея в Ардино

Изображение 1 от 5

    Семейство Саффет и Мюмине Герчек от Бурса направиха дарение на общинския музей в Ардино. Те предоставиха ценна семейна реликва – красив  дървен сандък за чеиз.

    „Заедно с гости от Турция посетихме музея в Ардино и останахме приятно изненадани от разнообразието от старинни предмети от бита и културата на местните хора. Спонтанно възникна идеята и ние да имаме принос за обогатяването му. Гриживно пазеният сандък е на покойната ми майка Мерием от близкото село Латинка. Тя е донесла раклата заедно с чеиза си, когато се омъжва за баща ми Мюмюн в далечната 1918 година. Досега беше пазен като семейната реликва. Вече сме на преклонна възраст и решихме да го дарим на общинския музей, за да могат и идните поколения да жидят и усетят традициите на своите деди ”, заяви 84-годишният Саффет Герчек.
    От името на кмета на община Ардино Ресми Мурад уредникът на общинския музей Танер Чобанов връчи на семейство Герчек свидетелство за дарение с благодарност.

    Саффет Герчек е роден през 1932 г. в многодетно семейство в Латинка. На 22 години се жени. Има три дъщери, един син и 13 внуци и правнуци. Шест години е бил начален учител в турското начално училище в родното си село. Бай Саффет е един от първите жители на Латинка, които мигрират в град Ардино в началото на 60-те години  на изминалия век. Дълги години е работил и като счетоводител в ТКЗС-то и АПК-то в Ардино. През 1989 г. принудително се изселва в Бурса.

    Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини