Затворен е стола на "Йовков", взеха проби от кухнята

В понеделник е затворена столовата в СУ „Йордан Йовков“ в Кърджали от Агенцията по храните, коментира случаят с 15-те натровени деца, лекувани в инфекциозното отделение на болницата директорът на РЗИ д-р Виктор Кирчев. От РЗИ сме взели анални и назални секрети от персонала в столовата, за да установим дали причинителя на натравянето се съдържа в тези секрети или е причинено от храната, която са приели децата. В Регионалната здравна инспекция са получили сигнал от Инфекциозното отделение, че са приети деца с повръщане, с болки в корема, с диария. На мен ми звъннаха в събота, но не можехме да реагираме тогава, защото столовата в почивен ден не работи, каза д-р Кирчев.

Децата са постъпили в петък и събота. Говорихме с д-р Магдалена Маринова, учениците не са били в тежко състояние, но се е наложило да бъдат хоспитализирани. Най-хубавото е, че децата не са пострадали сериозно.

Пробите са изпратени и в национална лаборатория в София. Резултатите ще излязат първо в лабораторията на РЗИ.

От столовата е взета и храна за изследване от Агенцията по храните.

От РЗИ са взели проби за изследване и от водата в столовата на училището. Смятаме, че децата не са се разболяли от заразена вода, защото в противен случай епидемията щеше да бъде по-голяма, каза д-р Кирчев. 

Радка ПЕТКОВА

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини