Борисов води днес на границата 200 европейски охранители

Изображение 1 от 4

    Премиерът Бойко Борисов и вицето му и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще представят днес официално структурата на новосъздадената Европейска служба за гранична и брегова охрана /ЕГБО/ .

    На граничната бразда с Турция при ГКПП „Капитан Андреево“ ще бъде даден и официалният старт на работата на Агенцията. На него ще присъстват и еврокомисарят по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос, изпълнителният директор на Фронтекс Фабрис Леджери и зам.-министърът на вътрешните работи Деница Сакова.

    Целта на визитата е представянето на оборудването и екипите на ЕГБО. По българо-турската граница Европейският Съюз изпраща 200 граничари и 50 автомобила за охраната й.

    ЕГБО беше създадена преди месец с решение на Европейския съвет на базата на досегашната евроохранителна структура Фронтекс. Целта й е да подсили граничната охрана по земя, въздух и вода за ограничаването на нелегалната миграция и трансграничната престъпност на държавите от ЕС, които имат външни граници за общността.

    Новосъздадената Агенция има по- големи правомощия от сегашната, но е и с определен мандат.

    Като начало на щат в нея ще са 1 500 служители, които ще могат да изпълняват полеви задачи.

    Идеята за създаване на новата европейска служба беше подета от Еврокомисията като ответна мярка на миграционната криза. Данните сочат, че през миналата година на територията на Европейския съюз са пристигнали над 1,8 милиона мигранти, повечето от които са нелегални.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Фа
      Фаренхайт
      6 -3
      09:14, 6 окт 2016
      Миризлив газ под налягане който излиза от задното отвърстие.

    Още новини

    Последни новини