Какви коли карат кметовете. Преглед на националния печат

Има ли живот на борсата, анализира „Капитал". "Дружество за преобразуване на живака във фин, ковък метал", "Дружество, за добиване на сребро от олово"... и дори "Дружество за много доходоносно начинание, но никой не бива да узнае какво е". Това са имена на компании от 1720 г., когато в Лондон е документирано спукването на един от първите борсови балони. Авантюристични предприемачи създават дружествата, за часове разпродават акциите им и изчезват към Новия свят.
Дълго време след началото на кризата пазарите в Централна и Източна Европа продължаваха да растат, докато индексите на Запад се сриваха. Дори и когато започна да става ясно, че проблемите с американските ипотечни облигации се пренасят в целия свят, в региона се говореше за лека корекция. Закономерно обаче всички тези пазари, които години наред растяха по-бързо от останалите, се сринаха по-дълбоко от останалите. Болезненото падане смъкна всички показатели, които инвеститорите следят, до много атрактивни нива. Според цена към печалба на акция (P/E) българският, полският и чешкият пазар са по перспективна инвестиция от например американския. Въпросът е дали в показателя за пазарите в ЦИЕ е отразен само страхът на инвеститорите или и недоверието им. Защото, ако е вярно второто, те може да се възстановяват с доста голямо закъснение спрямо останалия свят.
Тези примери изглеждат абсурдни само защото хората са били по-прями в онези години. Но всичко останало като че ли не се е променило твърде. За 11 години от съществуването й, на Българската фондова борса (БФБ) потънаха парите на милиони хора. Част от тях вероятно дори не знаят, че има борса и те имат нещо общо, защото са станали акционери чрез масовата приватизация.
През последните години недоверието към търговията с акции се стопи и всички започнаха да вярват на мениджърите с големите обещания. Дотолкова, че преди година беше невъзможно да се срещне брокер или инвеститор, който да каже, че борсата е надценена. Днес, когато пазарната й капитализация е спаднала с над 50%, загубилите са много повече от спечелилите.
Трудно е да се каже точно кога един борсов балон се е спукал. У нас във всеки момент през годината все се очакваше първо "край на корекцията", а после "достигане на дъното". Ако е достигнато някакво дъно обаче, то е единствено това на инвеститорското доверие, където е възможно всички да се удавят. Големите играчи, които все още мърдат - инвестиционните посредници, взаимните и пенсионните фондове, все пак се запитаха какво да направят в името на оцеляването си. Техните браншови асоциации се срещнаха с представители на борсата и на Комисията за финансов надзор (КФН) и излязоха с неубедителни идеи за изход от ситуацията (виж карето), които предстои да се обсъдят по-сериозно на кръгла маса в средата на декември.
Общата мантра е създаване на преференции за публичните компании и участниците на пазара. Предложенията в тази насока са най-разнообразни, като стигаха и до абсурди. На икономическия форум за Югоизточна Европа изпълнителният директор на БФБ Бистра Илкова предложи като евентуални мерки облекчения за публичните дружества при участие в търгове за публични поръчки и понижаване на корпоративния данък върху печалбата. Освен че оставят неприятно чувство за неравнопоставеност, подобни мерки поставят и доста по-големи въпросителни. "Рисковете при тези предложения за корупционни практики и формална публичност са големи", коментира мениджър на инвестиционен посредник.
"Наистина качествените публични компании заслужават да бъдат поощрени. Те са много по-прозрачни и за тях трябва да има облаги от това", каза Радослава Масларска, изпълнителен директор на "Елана трейдинг". Проблемът е обаче, че тези мерки трудно могат да се насочат към истински публичните компании и да предизвикат вълна от желаещи да се листват на борсата само с цел да се възползват от преференциите. Още повече че тази практика не е непозната - не са малко компаниите, които бяха качени на борсата само с цел да бъдат препродадени (капиталовите печалби са освободени от данък). Освен това се нароиха доста затворени за масовия инвеститор акционерни дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ). Този тип фондове за имоти са освободени от корпоративен данък (понастоящем 10%), но в замяна на това са задължени да раздават минимум 90% от печалбата си (без преоценки на имоти) като дивидент, който се облага с 5%. Това даде възможност на почти всеки строителен предприемач съвсем законно да спести малко данъци.
"Изпитвам смесени чувства към държавна намеса на капиталовия пазар чрез създаване на преференции за определен клас участници за сметка на републиканския бюджет - в края на краищата по-високата доходност на този пазар е свързана и с по-високи рискове за всички видове инвеститори. Разбира се, публичните компании заслужават поощрение за избрания от тях път на развитие, затова определени облекчения за дейността им могат да бъдат създадени, но не непременно от фискален характер", коментира Андрей Пръмов, член на съвета на директорите на БФБ.
Другата идея е спадът на борсата да се бори не само с парите на инвеститорите, но и с тези на бъдещите пенсионери, а и практически на всички данъкоплатци. Към постоянно циркулиращите идеи да се разреши парите от Сребърния фонд (допълнителен фонд към пенсионната система, който да неутрализира ефекта от демографската криза) да се инвестират и в български книжа се добави и предложението на председателя на КФН Апостол Апостолов участниците на пазара да си създадат собствен фонд. "Става въпрос за фонд от няколко десетки милиони левове. Аз съм абсолютно убеден, че тогава и държавата би се намесила като дялово участие в този фонд, за да подкрепи борсата", обясни той пред "Дарик" радио.
В бранша харесват идеята, но са леко скептични дали ще успеят да заделят средства точно сега. Това важи особено за взаимните фондове, които са изправени пред тегления от клиенти и дори продават акции, за да си набавят пари. Според някои брокери обаче идеите за държавни фондове, които да инвестират сега в акции от индексите, са изключително опасни в дългосрочен план. Няма измислен механизъм на света, който да гарантира безпристрастното и обективно разпореждане с такива "чужди" пари, още повече при пословичната българска корупция.
Ченге крие киселинен любовник, отбелязва „24 часа". Съдебната охрана скри лицето от фоторепортери и камери на месаря Димитър Пачеджиев, който бе изправен пред Софийския градски съд вчера. Той е задържан по обвинение, че е организирал и поръчал да бъде залята с киселина бизнесдамата Петя Стаевска.
„Адвокатите на Пачеджиев са поискали писмена молба клиенетът им да не бъде сниман", обясни пресаташето на Софийския градски съд елена Трифонова. „Това е нормална практика, и по други дела е правено. Всеки има конституционно право да не бъде сниман, ако не желае. По принцип и моите служители не бива да бъдат снимани, за да няма провокации", заяви вчера шефът на Съдебна охрана Васил Миладинов.
Според него срещу Пачеджиев не са отправяни заплахи. В закона не са разписани конкретни изисквания как да бъде засилена охраната при дела по мерки за неотклонение. В четвъртък вечерта Стаевска показа лицето си в TV2.
Три банки возят кметовете, разкрива „24 часа". Банки возят предимно българските кметове, които пък все повече си падат по джипове. "24 часа" направи пълен преглед на автомобилния парк на местната власт.
Общинска банка е най-активна при осигуряването на добър транспорт за администрацията по места. Обикновено формулата е този трезор, който обслужва общинския бюджет, да предоставя автомобил. Любопитна и различна е схемата за осигуряване на служебен автомобил във Видин. Там през 2004 г. предишният кмет д-р Иван Ценов замени земя срещу зелен "Ситроен С5". По решение на общинския съвет вносителя на "Ситроен" за България "Автомотор корпорация" получи 2 дка терен в Южната промишлена зона за 28 хил. лв. за търговско-сервизен център.
Двама градоначалници - на Сливен и на Кюстендил, се отказаха от служебни коли в началото на своя мандат и карат личните си.
Обикновено личните коли на кметовете са от 10-годишни нагоре. Само градоначалникът на Силистра Иво Андонов признава, че няма лична кола и кара служебната "Тойота Ланд круизър", взета на лизинг.
Парите за някои от по-скъпите коли са заложени в общинските бюджети.
Така е в най-добрия град за живеене Варна. Кирил Йорданов предпочете вариант за своя "Мерцедес S500 4 matic L". Общинският съвет заложи в бюджета за 2007 г. 283 хил. лв., за да качи Йорданов в началото на 2008 г. в лимузината с номер 11111.
За да е пълна симетрията от двете страни има по една буква В. Според нормативите такава регистрационна табела е по 8 хил. лв.
Суперкола има и кметът на Смолян Дора Янкова - сребристо "Ауди А8". Луксозната лимузина е на 4 г. и е на обслужващата общината банка Инвестбанк. Преди това Янкова бе с "Пежо 407" от същата банка, а още по-старата бе "Пежо 406" на "Общинска банка".
Габровският кмет Томислав Дончев ползва 2 служебни автомобила. Единият, наследство от предшественика му, е 4-годишна "Тойота Авенсис". Миналата година общинският съвет разреши закупуването на високопроходим автомобил "Лада Нива".
Кметът на Плевен Найден Зеленогорски се вози в служебна "Хюндай Соната". Сребристият автомобил е купен преди 2 г. след обявена обществена поръчка.
Управникът на Монтана Златко Живков се вози с една от общинските форд, кия или джип "Чероки".
Великотърновският градоначалник д-р Румен Рашев се вози в ново "Пежо 607". Извън работа кара лизингова "Тойота Авенсис". И служебната, и личната коли на Рашев имат един и същ огледален номер 6226.
Кметът на Стара Загора Светлин Танчев се вози в служебен "Опел вектра", няма личен автомобил.
Костадин Паскалев използва "Фолксваген пасат", купен от предишния управник на Благоевград Лазар Причкапов.
Служебните коли, които са на разположение на кмета на Русе Божидар Йотов са "Киа Маджентис" и "Ситроен С5". Първата е придобита при ликвидацията на фирма "Истър", втората е купена от бюджета.

Заляха пазара с фалшиви 20 лева, предупреждава „Труд". Точно преди празниците пазарът е засипан с фалшиви 20-левки. БНБ отчете вчера бум на подправени банкноти с такъв номинал. Само за октомври са заловени 1156 нередовни купюри.
В началото на годината толкова идваха на тримесечие, казват служители от централния трезор. На полугодието са били около 1400 банкноти.
А само от август до октомври предадените в БНБ ментета са 2605 броя.
Касиери предупреждават, че парите са с високо качество и клиентите трябва внимателно да преглеждат банкнотите, които получават в магазина.
Цяла година майчинство, отбелязва „Стандарт". Цяла година платено майчинство ще имат вече българките. Досега те получаваха пари само 9 месеца след раждането на бебе. От Нова година обаче те ще вземат 90% от заплатата си в продължение на 12 месеца. Това съобщи за "Стандарт" социалният министър Емилия Масларова след инфарктно заседание на тройната коалиция снощи. От привилегията ще се ползват само майките, които са се осигурявали 12 месеца преди раждането. 2 години след това те ще получават по една минимална заплата месечно плюс 35 лв. детски добавки.
Масларова поискала срокът за осигуровките да е 18 месеца, но я отрязали. БСП, НДСВ и ДПС си стиснаха ръцете за крайно пестелив бюджет през 2009 г. Всички разходи са орязани, властта сви излишъка с 1 процент.
Пенсиите скачат с 20%, заплатите с 10. На срещата в резиденция "Лозенец" късно снощи тримата лидери решиха да затегнат коланите, както "Стандарт" писа. За противодействие на световната финансова криза ще се засилят буферите в Бюджет 2009. В него е записано, че ако икономиката забуксува, бюджетният излишък може да бъде намален от 3 на 2 на сто. Съветът на коалицията обаче запази основните прогнози за ръста на икономиката и инфлацията догодина. В текста е записано 4,7% ръст и 5,4 на сто инфлация. През следващата година е предвидено и значително увеличаване на инвестициите с 21 на сто до 5,6 млрд. лв. Ще бъде увеличен и буферът в бюджета, който предвижда текущо министерствата да получават само 90% от парите си. Останалите 10 на сто ще получат в края на година при добро изпълнение на бюджета. Първо се предвиждаше да се замразят само 7%.
Повече пари идната година да получат земеделието и транспортът, се разбраха в тройната коалиция. За Валери Цветанов са предвидени 211 млн. лв. отгоре, а за Петър Мутафчиев 94,5 милиона. Разгорещеният дебат за бюджета не остави сили на тройната коалиция да обсъди и спрените пари от Европа. Управляващите имат огромни притеснения, че Брюксел може да ни отреже 3 милиарда евро, които са предвидени за страната ни през 2009 г. За целта Съветът ще се събере отново на заседание веднага след Нова година.
Разпопват за свещи менте, пише „Стандарт". Страховити глоби замислят синодалните старци за всички духовници, нарушили финансовата дисциплина или уронили имиджа на църквата. Те ще залегнат в специална глава за църковните наказания и награди в новия устав на Българската православна църква, който е изготвен от комисия, консултирана от специалиста и преподавател по трудово право проф. Емил Мингов, съобщи за "Монитор" Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. Документът ще бъде гласуван на зимната сесия на Шестия църковен събор, който ще се проведе от 9 до 12 декември в Рилския манастир. Провиненият няма да се ползва от имунитет, та дори да е самият патриарх, подчерта той.
Разпопване очаква и всеки расоносец, дръзнал да върти далавери с църковни имоти и имущество, предвижда уставът.
Низвержението ще важи и когато се установи, че свещеник е правил алъш-вериш със свещи, купени от частни цехове или произвеждани в собственото му мазе, а не от синодалната свещоливница в кв. "Илиянци", подчерта митрополит Кирил и добави, че прошка няма да има за никого.
Разпопен духовник в БПЦ няма от тридесет години насам. За далавери или особено шумен скандал, виновните най-много бяха местени от едно село в друго, припомниха запознати.
Цените на кръщавките, венчавките, опелата и всички треби да се определят с решение от Светия синод и да бъдат едни и същи в цялата страна, а не както досега, всеки митрополит да ги определя, предвижда още проекторешение на събора. Засега не се предвижда таксите да се увеличават въпреки икономическата криза.

София плаща 1 милион лева за 100 кв. метра в "Младост", пише „Монитор". Съдът постигна абсолютен рекорд в налагането на абсурдни цени за отчуждаването на терени в София. За 129 кв. м земя в столичния квартал "Младост" 1 състав на Софийски градски съд е постановил общината да плати 732 800 лв. или 5680 лв. за 1 квадратен метър. Заедно с лихвите сумата минава 1 милион лева.
Абсурдни цени са постановени и по други отчуждителни процедури, като земята е оскъпена 12 пъти над първоначалната оценка. София и останалите общини в България тепърва ще затъват с още милиони, защото странните съдебни решения се дължат на законодателен гаф. Това се разбра на пресконференция на столичния кмет Бойко Борисов. Той сигнализира за проблема Висшия съдебен съвет и главния прокурор Борис Велчев и настоя решенията на съда да бъдат проверени, а привлечените от него оценители на имотите - подведени под отговорност.
Отчуждаването на терена в "Младост" е разпоредено на 15 юни 2006 г. Тогава земята е оценена от Йоланда Недева на 19 336 лв. или 150 лв. на кв. м. Собственикът "Интера Консултинг" обжалва и в хода на делото същата оценителка дава нова оценка - 248 000 лв. Тройна експертиза отново с участието на Недева дава трета, окончателна цена - 732 800 лв. Сумата е 38 пъти над първоначално гласуваната и е окончателно потвърдена от съда, тоест общината не може да обжалва.
"Това е абсурдна цена. Толкова не струва и напълно обзаведен апартамент, свръхлукс", коментира кметът Бойко Борисов. Той представи още три такива случая по трасето на метрото, в които терени с обща площ от 1142 кв. м са оценени при отчуждаването на 246 985 лв., а съдът е постановил окончателна сума от 2 392 714 лв. - или 10 пъти повече.
"Абсурдът е двоен и не се изчерпва само и единствено с екзотичните оценки на привлечените от съда оценители", коментира и главният архитект на София. Той обясни, че съдът изчислява стойността на имотите към датата на окончателното съдебно решение. "Откъде накъде ще плащаме по актуални цени за 2008 г., когато отчуждителните процедури са започнали през 2006 г. Така плащаме за бавното съдебно производство", коментира Диков.
Отново спецакция по издирването на Галев-брат, отбелязва „Дума". Единият от дупнишките бизнесмени, известни като братя Галеви - Пламен, и счетоводителят му Красимир Оков, бяха обявени за национално издирване от Главна дирекция "Криминална полиция" вчера сутринта. По-късно стана ясно, че Галев е задържан за 72 часа. Съдружникът му Ангел Христов съобщи, че за издирването на Галев са разбрали от радиото и Пламен Галев сам отишъл в ГДБОП.
Вчера сутринта около 6 часа служители на ГДБОП са влезли в домовете на двамата бизнесмени в Ресилово и са започнали да претърсват, съобщи Дарик радио. Галев и Оков са заподозрени за това, че са оказали принуда над журналистка. От полицията не съобщават името на жертвата. По информация на Дарик радио става думата за журналистката от вестник "Струма" Лидия Павлова. Тя трябвало да оттегли жалбата си срещу един от охранителите на Галев, известен с прякора Конана. Жалбата е подадена заради това, че преди време в дискотека в Дупница той е пребил сина й. Според неофициална информация от няколко дни Лидия Павлова се движи с охрана.
По-късно от МВР съобщиха, че при спецоперация в Дупница е арестуван 26-годишният Г.Г. - Конана за упражнено насилие, извършено с изключителен цинизъм и дързост. В операцията по задържането му са участвали прокурори, полицаи и агенти на ДАНС. В началото на ноември Георги Градевски бе издирван и след 48-часово укриване се яви на разпит за побой в дупнишката дискотека "Фейсис". Тогава 26-годишният охранител от дупнишкото село Самораново си призна за побоя, който нанесе на двама младежи заради блъсната по невнимание табла на сервитьорка.
Става въпрос за случай, в който в едно известно заведение преди време беше оказано физическо насилие върху едно лице. Така коментира пред журналисти вътрешният министър Михаил Миков издирването на Пламен Галев. Софийска районна прокуратура ще поиска на Пламен Галев и Красимир Оков да бъде наложена мярка за неотклонение "задържане под стража", каза от своя страна зам. районният прокурор на София Руси Алексиев.
Лидия Павлова заяви по-късно, че е категорична, че няма да оттегли жалбата си срещу бодигарда на Пламен Галев и Ангел Христов - Георги Градевски.
По разпореждане на Върховната касационна прокуратура за нарушения в служебната дейност на полицейски служители от РУ на МВР - Дупница, беше извършена съвместна проверка от магистрати на Софийската военноокръжна прокуратура и от служители на Дирекция "Инспекторат" - МВР. Констатирани са нередности в работата на полицейското управление по получаването, регистрацията, разпореждането, обработването и движението на постъпващите сигнали от граждани и пострадали лица. Образувани са две досъдебни производства срещу длъжностни лица, служители на управлението, които на 8 ноември не са изпълнили задълженията си по служба, като не са предприели своевременно необходимите мерки срещу Георги Красимиров Градевски, който е нанесъл побой на две лица.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини