Ансамбъл от Крумовград спечели престижна награда от международно състезание

Ансамбъл „Изворче“ от Крумовград се завърнаха от VI-я Световен шампионат по фолклор “World folk”2016 със  заслужен трети приз – бронзов”Орфей” и бронзов медал.

Националната комисия на ЮНЕСКО за България, под чийто патронаж се проведе фестивала, даде и своята награда – Диплом и албум  «Балканите – споделено наследство» също  на Фолклорен ансамбъл „Изворче“ от  Крумовград. Комисията оцени отличната работа  и на  художествените ръководители на състава Росица Дибекова иМитко Карамфилов  като им присъди звание «Маестро».

30-те самодейци от няколко поколения  получиха заслужените аплодисменти и симпатии на зрителите и високата оценка на компетентното жури.    

 Техните изпълнения на емблематични за родопския край песни в съпровод с каба гайда и автентичните танци накараха публиката да притихне и да усети величието,  простора и мистиката на Родопа планина.

 В   VI-я  Световен шампионат по фолклор, състоял се в края на  август  в Бургас, Несебър, Св. Влас и Обзор,  участваха повече от  100 фолклорни колектива с над 2000 певци и танцьори.

Високото отличие на крумовградските самодейци е признание за  техния самобитен талант, самоотвержен  труд, неизчерпаема енергия и ентусиазъм да  съхраняват фолклорното богатство на България. Участието на ансамбъл „Изворче” се  реализира  с изключителната  подкрепа на   община  Крумовград и  лично на кмета Себихан Мехмед.

Източник: http://www.kmeta.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини