Спад на продажбите на дребно в САЩ

Продажбите на дребно в САЩ през октомври са намалели с 2.8%, падайки за четвърти пореден месец.
През септември продажбите се понижиха 1.3% ревизирани в низходяща посока спрямо предварителна стойност от минус 1.2%.

Спадът в продажбите на дребно в САЩ през октомври е най-големият от 1992 година насам, когато започва да се прави проучването, като предишният най-слаб месец е бил ноември 2001 година, когато е отчетен спад с 2.65%.

Кредитната криза, понижаващите се цени на активите, слабият пазар на труда и влошаващата се икономика са намалили покупателната сила на американските домакинства през този месец.

Потребителските разходи са свързани с голяма част от икономиката и са една от движещите и сили за икономическия растеж като формират около 70% от него.

Според данните продажбите на автомобили и части се понижават с 5.5% през октомври след като през септември намаляха с 4.8%.

Продажбите на дребно без автомобили се понижават с 2.2%, при очаквания за спад с 1.0%, след като през септември се понижиха с 0.5%.

Продажбите на бензиностанциите през октомври са намалели с 12.7% поради спада в цените на бензина, след понижение от 0.4% през септември.

Без продажбите по бензиностанциите останалите продажби се понижават с 1.5% през октомври.

Без продажбите на автомобили и тези на бензиностанциите, продажбите на дребно се понижават с 0.5% през октомври. Продажбите на мебели през октомври се понижават с 2.5%.

Продажбите на строителен материал се понижават с 0.4%, а на облекла с 1.4%. В електронните магазини е отчетен спад на продажбите с 2.3%.

Потреблението може да продължи да намалява, след като последните икономически данни показаха растящата загуба на работни места и задълбочаване на забавянето на американската икономика, под натиска на срива на капиталовите пазари и на цените на жилищата.

Компаниите за продажби на дребно понижават прогнозите за приходите си, като очакват най-лошия коледен сезон за последните шест години.

Източник: money.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини