Петролът пада под $30 за барел?

Търговците на петрол се опасяват, че Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) не може да попречи на бъдещото падане на цената на петрола до 30 долара за барел, съобщава информационната агенция Блумбърг, цитирана от Агенция Фокус.

ОПЕК, страните-членки на която притежават над 40% от световните петролни запаси, планира да свика среща на 29 ноември, на която да обсъди бъдещото намаляване на добива на петрол, след като цената му падна до най-големия минимум от 21 месеца насам. Миналия месец ОПЕК взе решение да намали добива на петрол до 1,5 милиона барела дневно.

Арабските страни, влизащи в картела ще се съберат в Кайро в края на месеца. На срещата ще бъдат поканени също представителите на неарабските страни, като Венецуела, Иран, Ангола, съобщи в интервю за агенцията президентът на ОПЕК Шакиб Хелил.

ОПЕК най-вероятно ще приеме решение за намаляване на добивите на нефт, заяви иранският представител в ОПЕК Мохамед Али Хатиби, цитиран от Интерфакс.

„Пазарът е разтърсен", каза Хатиби в интервю за иранските медии и изтъкна необходимостта от спешни мерки за задържане на цената на черното злато.

Източник: news24.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини