Германия трета по износ на оръжие през 2015 г.

Германия се превърна в третия най-голям износител на оръжиe в света през 2015 година. САЩ и Русия са пред европейската страна. Това показва годишен доклад във военната индустрия, изготвен от британската компания IHS Jane‘s, цитиран от ДПА.

Германия се изкачи с още две места, след като 2014 година заемаше пето място, изпреварвайки Франция и Великобритания. Сделките през изминалата година са в размер на 4,8 милиарда долара, отбелязва се в доклада.

САЩ и Русия заемат съответно първо и второ място. Вашингтон е продал оръжия за 23 милиарда долара, а Москва – 7,4 милиарда долара, допълва британската компания в доклада „Световната търговия в областта на отбраната”, който включва информация за 65 страни.

29% от германския износ на оръжие е бил за Близкия изток и Северна Африка. Като държави Германия е изнесла най-много за Саудитска Арабия, Алжир, Египет и Катар.

Германската общественост традиционно приема с безпокойство оръжейните сделки с държави извън естествените съюзници на страната. Отговорност за оръжейните сделки носи германският икономически министър Зигмар Габриел. Правителството на Германия е критикувано, че продава оръжия на Саудитска Арабия, въпреки уверенията от преди няколко години, че Берлин ще контролира износа на оръжие.

В доклада се подчертава още, че Германия ще бъде задмината от Францияпрез 2016 година, след като Париж „възроди военния отрасъл след сключването на големи оръжейни сделки”.

По отношение на страните, закупили най-много оръжия, първите три места се заемат от Саудитска Арабия, Индия и Австралия. Прогнозите са през 2016 година Австралия да бъде задмината от ОАЕ, Южна Корея и Ирак.

Според Бен Мур, автор на доклада, нарасналите инвестиции на Саудитска Арабия, Катар и ОАЕ в закупуването на технологии за разузнаване и наблюдение може да показват нарастващо желание за независимост от дългогодишни партньори като САЩ.

Мур добави, че няколко персийски държави и Египет също инвестират в прецизни боеприпаси „с цел да получат подкрепа от обществото чрез предотвратяване висок брой цивилни жертви”.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини