България води по разкрити работни места от чужди инвеститори

Според доклад на IBM най-много нови работни места от чуждестранни инвестиции са били създадени в областта на транспортното оборудване - 200 000 в световен мащаб
България, Румъния и Сърбия се нареждат сред първите десет страни в света по открити работни места от чуждестранни инвестиции, твърди годишният доклад на IBM Global Location Trends.

Проучването показва, че мултинационалните компании все повече увеличават размера на своите вложения и фокусират вниманието си върху голям брой развиващи се страни. Държавите от Югоизточна Европа все повече се възприемат като алтернатива на традиционните източноевропейски "горещи точки".

Най-много нови работни места от чуждестранни инвестиции са били създадени в областта на транспортното оборудване (основно автомобилната и космическата индустрия) - 200 000 в световен мащаб. С 22 000 нови работни места в този сектор САЩ се нарежда на второ място след Мексико, където са разкрити почти 26 000. На второ място по разкриването на работни позиции се нарежда секторът на електрониката, където са били създадени 190 000 нови места. На трето място са информационните и комуникационните технологии със 180 000. Секторът на възобновяемите енергийни източници също много бързо се превръща във важен отрасъл на индустрията. Подсекторът на слънчевата енергия става мощен двигател на икономическото развитие в много региони по света с почти 15 000 нови работни места, създадени от чуждестранни проекти.

САЩ продължава да бъде водещата икономика за създаване на работни позиции по света. Американските компании са генерирали 25 процента от общо 1,2 милиона работни места, създадени чрез чуждестранни инвестиции през 2007 г. Следват Япония и Германия, съответно с 12 и 11 процента. Индия и Китай постепенно увеличават своята роля в генерирането на нови работни места. Заедно те са създали 6.5 процента от работните места в света за 2007 година.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини